Goji- en incabessen
Incabessen van De Notenshop hebben een rijke en volle smaak. Te eten als verantwoord tussendoortje of te combineren met muesli, noten, gedroogd fruit, yoghurt, salades en bij desserts.
Wat zijn incabessen precies?
Incabessen (Physalis Peruviana) lijken een beetje op minitomaatjes, maar als ze rijp zijn kleuren ze tot diepgeel of oranje en hebben een frisse zoetzure smaak. Inca bessen komen oorspronkelijk uit het Andes gebergte, om precies te zijn, in de hoger gelegen tropische gebieden van Peru, Ecuador en Colombia. Tegenwoordig worden inca bessen vooral geteeld in Zuid- en West-Afrika, Australië, China, Turkije en zelfs Engeland, want incabessen groeien ook goed in een gematigd klimaat. Incabessen behoren tot de familie van de nachtschade, waartoe ook de aardappel, tomaat, aubergine, brandnetel en hennepplant behoren.
Voordelen van incabessen
Incabessen zijn een ware superfood door de grote hoeveelheden gezonde en essentiële voedingsstoffen . Ze zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B3 en C, calcium, ijzer en fosfor en bestaan voor ongeveer 16% uit plantaardige eiwitten, één van de hoogste gehaltes die je in fruit kunt aantreffen. Incabessen zijn daarom een goede toevoeging aan een gezond en verantwoord dieet. U kunt ze in allerlei recepten verwerken, zoals yoghurt, smoothies of shakes. Van incabessen kunt u ook heerlijke jam maken. Omdat incabessen van De Notenshop in gedroogde vorm worden aangeboden smaken ze heerlijk in combinatie met noten, gojibessen, camu camu bessen of ander gedroogd fruit.
Gojibessen
Gojibessen zijn afkomstig van de struik de boksdoorn. Deze struik behoort tot de nachtschadefamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië. De gedroogde besjes worden al duizenden jaren verwerkt in de traditionele Chinese geneeskunde.
De gedroogde besjes hebben een donkerrode kleur en lijken qua vorm op rozijntjes. De smaak van gojibessen zit tussen een cranberry (veenbes) en een kers. Door vele worden de bessen gewaardeerd om hun voedingswaarde, maar zijn ook erg lekker als tussendoortje.
Binnen ons assortiment vindt u gojibessen van topkwaliteit. Deze bessen zijn zowel in normale als biologische vorm te verkrijgen in onze webshop. Kies uw favoriete gojibessen en bestel de bessen voordelig, snel en eenvoudig bij ons online. Voor 14.00 uur besteld, is overmorgen in huis!
Hoe verwerkt u gojibessen?
Gojibessen zijn prima om zo te eten als een gezonde snack, maar de meeste mensen voegen gojibessen toe aan een bakje yoghurt of kwark met muesli of havermout en wat ander gedroogd fruit. De aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 10 tot 30 gram per dag. Een handjevol dus.
Het is ook mogelijk om uw eigen gojibessen thee te maken. Net als bij het maken van normale thee zet brengt u water aan de kook. Voeg vervolgens een klein handje met gojibessen toe. Laat deze ongeveer 10 minuten trekken en u heeft een kopje gojibessen thee.
Nadelen van gojibessen
Gojibessen zijn helaas niet voor iedereen geschikt. Mensen met een pollenallergie kunnen zeer heftig reageren na het eten van de rode besjes. Ook mensen met die gevoelig zijn voor groentes uit de nachtschadefamilie kunnen de gojibes beter mijden. Tot deze groep behoren onder andere tomaten, paprika en aubergine.
Wanneer u medicijnen gebruikt kunnen gojibessen in combinatie met deze medicijnen een vervelende wisselwerking hebben. Medicijnen waarbij dit kan gebeuren zijn onder andere medicijnen voor de bloedruk en medicijnen voor diabetici. Wanneer u medicijnen slikt, raadpleeg dan altijd de bijsluiter en neem contact op met uw arts.