Agavesiroop
Agavesiroop is een natuurlijke vloeibare zoetstof en is een uitstekend surrogaat voor geraffineerd suiker. Agavesiroop van De Notenshop is 100% natuurlijk en biologisch geteeld.
Wat is agavesiroop?
Agavesiroop wordt gemaakt van het ingedikte sap van de Agave plant die groeit in de woestijnachtige streken van Mexico. De agaveplant lijkt op het eerste gezicht misschien wel wat op de Aloë Vera, maar behoort tot een hele andere familie in het plantenrijk. Er zijn verschillende soorten agaveplanten waar agavesiroop van wordt gemaakt, waaronder de blauwgrijze Agave Tequilana. Deze agaveplant is zeer veelzijdig en wordt naast agavesiroop gebruikt voor het maken van touw, matten en het drankje Tequila.
Agavesiroop: verantwoorde zoetstof
Agavesiroop is wat dunner dan honing en heel zoet van smaak. Hierdoor heb je er niet veel van nodig. Bovendien heeft agavesiroop door de hoge fructose een lage glycemische index (35) dat gunstig is voor de bloedsuikerspiegel, omdat de siroop langzaam door je lichaam wordt verwerkt en er zo geen piek ontstaat in het lichaam. Desondanks blijft het een zoetstof en wordt het aangeraden om het met mate te nuttigen.
Toepassingen agavesiroop
Net als geraffineerde suiker kan je agavesiroop toepassen in oneindig veel producten. Het smaakt goed in bijvoorbeeld een chocoladetaart of een lekkere cake. Het is een uitstekende zoetmaker in yoghurt, smoothie, pannenkoeken, poffertjes, havermout, muesli en granen en nog veel meer! Het wordt tevens toegepast in diverse recepten, zoals brosse speculaas eierkoeken. Agavesiroop is lang houdbaar en temperatuurstabiel. In de patisserie wordt de siroop vaak gebruikt, omdat het vocht vasthoudt, waardoor gebak en brood langer vers blijven. Het vriespunt van de siroop ligt lager, wat ervoor zorgt dat roomijs romiger is. Agavesiroop is makkelijk in gebruik, omdat het makkelijk oplost.
Agavesiroop gezond?
Biologische agave siroop wordt beschouwd als een gezonde keuze vanwege verschillende redenen. Het wordt gewaardeerd vanwege zijn lage glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen dan bijvoorbeeld gewone suiker. Dit maakt het geschikt voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen reguleren. Bovendien is biologische agave siroop afkomstig van de agaveplant, waarbij geen synthetische chemicaliën worden gebruikt tijdens het groeiproces. Dit garandeert dat het natuurlijke voedingsstoffen behoudt die bijdragen aan de algehele gezondheid. Het gebruik van biologische agave siroop kan dus een bewuste keuze zijn voor wie op zoek is naar een natuurlijke, minder verwerkte zoetstof optie.