Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Zelf sushi maken: wat heb je nodig?

Het zijn misschien wel een van de lekkerste gerechtjes die er zijn: sushi! Sushi is het go-to gerecht voor iedereen die van rijst houdt. Er zijn heel veel variaties en je kan het volledig aanpassen naar je eigen smaak. Vis, vlees, of vegan. Het is ook nog eens makkelijk zelf te maken, maar wat heb je nodig om sushi te maken?
Zelf sushi maken: wat heb je nodig?

Wat heb ik nodig om zelf sushi te maken?

Zelf sushi maken is niet super lastig. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig namelijk: sushirijst, rijstazijn, nori vellen en natuurlijk de vulling. Dan moet je nog bedenken waar je de rol mee gaat vullen, maar daar komen we later op terug, we hebben genoeg sushi vulling recepten.

Voor het zelf maken van sushi heb je ook een aantal keukenbenodigdheden nodig. Een sushimatje is echt een aanrader. Hier leg je de nori bladeren en rijst op en rol je gemakkelijk op tot een mooie rol. Een scherp mes om de sushi te snijden en vershoudfolie zijn ook zeker niet te missen. Pas op dat je niet in je vingers snijdt!

Om je sushi rolletjes nog lekkerder te maken kan je je sushi in wasabi en/of sojasaus dippen. Sojasaus wordt gebruikt voor een iets hartige smaak en de wasabi om een iets pittigere touch te geven.

Verschil tussen sushirijst en normale rijst

Bij het maken van sushi maak je gebruik van speciale rijst, dit is sushirijst. Oorspronkelijk komt deze rijst uit Japan. Maar waarom maken we eigenlijk geen gebruik van "normale rijst"? Zoals de rijst die we vaak eten bij een curry of in de risotto. De vraag is dus wat is het verschil tussen sushirijst en normale rijst? 

Een groot verschil tussen sushirijst en normale rijst is dat sushirijst meer zetmeel bevat dan andere rijst. Ook zijn ze qua vorm veel ronder en dikker. Dit zorgt ervoor dat na het koken de rijstkorrels beter aan elkaar blijven vastplakken. Een voordeel van sushirijst is dat het glutenvrij is! Dit geldt echter niet meteen voor alle andere ingrediënten in sushi. Sushirijst wordt hetzelfde gekookt als andere rijst. Op de verpakking van de rijst staan de exacte stappen.

Verschillende soorten sushi

Er zijn ontzettend veel verschillende variaties sushi die je kan maken. Als we alle sushi soorten gaan benoemen, zijn we nog wel even bezig. De meest populaire (en makkelijk te maken) zijn dan wel de Maki en Uramaki!

Maki is een simpele sushi met een enkel ingrediënt van binnen, zoals bijvoorbeeld ei of komkommer. Deze is echt het makkelijkst om te maken. Je kan er ook voor kiezen om de kleine maki rol te gaan vullen met meerdere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld deze komkommer-avocado sushi.

Uramaki is ook wel bekend als een inside-out roll. De rijst zit bij deze rol aan de buitenkant, in plaats van aan de binnenkant. Maar valt de rijst er dan niet vanaf? Nee zeker niet! Sushirijst wordt tijdens het koken plakkerig en blijft het goed aan elkaar vast zitten. Leg op het sushimatje een stuk vershoudfolie, dit helpt tegen het plakken en helpt bij het rollen. Heb je zin in een pittige combinatie? Probeer dan onze sushirol met pittige tonijn en stukjes pinda.

Waar vul ik mijn sushi mee?

De sushi vulling ideeën zijn echt eindeloos, waar vul jij je eigen gemaakte sushi mee? Ga je voor vis, avocado of komkommer? De vis in sushi wordt rauw gegeten. Wanneer je zelf vis gaat verwerken in de sushi kies dan voor bereide vis, zoals gerookte makreel of surimi krabsticks. Als je toch liever verse vis wilt, kies dan voor zoutwatervissen. Zo zijn tonijn en zalm veilig om rauw te eten.

Maar daar stopt het niet, ook kan je jouw zelfgemaakte sushi vullen met vlees. Gerookte kip en ossenhaas vind je vaak terug op de menukaart.

Naast verschillende soorten vis, zijn vegan sushi alternatieven ook mega populair. Denk hierbij aan komkommer, avocado, wortel, tofu, mango en radijs. Om deze reden is sushi ook erg populair onder iedereen die niet van vlees of vis houdt (of eet).

Hoe maak je sushi?

En dan komt de grote vraag: ‘Hoe maak je zelf sushi?’. We weten nu als je zelf sushi wilt maken wat de benodigdheden zijn, uit welke soorten je kan kiezen en wat er allemaal in de sushi kan. Als alles klaar is dan kunnen we gaan beginnen om zelf sushi te maken. Het rollen van sushi is vrij simpel; beleg het norivel met sushirijst en de ingrediënten. Let's roll!

  1. Kook de sushirijst volgens verpakking. Laat deze afkoelen en schep regelmatig om.
  2. Beleg het sushimatje met vershoudfolie.
  3. Leg een norivel op het sushimatje, met de glimmende kant naar beneden. Wil je een inside out rol maken? Begin dan eerst met de sushirijst op het matje.
  4. Maak je vingers nat en bedek het zeewier vel met rijst. Laat een kwart aan de bovenkant van het blad open.
  5. Vorm in het midden een strook met de vulling naar keuze, bijvoorbeeld komkommer en avocado. Maak het stuk nori dat opengelaten is vochtig met je vingers, dit gebruiken we straks als een soort plakrandje.
  6. Rol met behulp van het matje de sushi op. Duw goed aan zodat de rol stevig wordt. Zorg met het eerder gemaakte plakrandje dat de sushi goed dicht blijft zitten
  7. Snij de sushi in dunne plakjes. Doop ze in de sojasaus en eet smakelijk! 

Wist je dat: Sushi blijft na het maken zo'n 24 uur goed in de koelkast. Zo lang blijft de textuur en smaak goed. Snel eten dus!

Hoe lang duurt het maken van sushi?

Hoe lang je bezig bent met het maken en rollen van sushi ligt grotendeels aan je eigen vaardigheid. Het rollen van de sushi hoeft niet lang te duren, hierbij ligt het de keuzestress van waar je de die rol toch mee gaat vullen. Het koken van de sushirijst neem de meeste tijd in beslag, zo’n 15 à 20 minuten.

Creatief met sushirijst: van poké bowls tot desserts

Het gebruiken van sushirijst wordt niet beperkt tot alleen sushi. Het is een heerlijk gerecht, maar wil je toch iets anders maken dan die rolletjes? Wij hebben wat creatieve ideeën verzameld.

Poké bowls zijn mega populair en vind je op steeds meer plekken terug. Ook voor een poké bowl gebruik je sushirijst. Vul een bord met sushirijst (zo’n 100 gram) en ga los met alle lekkere ingrediënten die je kan bedenken. Omelet, komkommer, avocado, mango, edamame, sesamzaadjes. Alles is mogelijk! Onze Zomerse poké bowl is lekker fris en ideaal voor de warmere dagen. Heb je geen sushirijst meer maar klinkt een poké bowl wel erg lekker? Deze vegan poké bowl met quinoa is net zo lekker.

Gaat het rollen van de sushi je wel goed af? Probeer dan eens om deze kleurrijke summerrolls te maken. Het rollen en vouwen van rijstpapier is net zo plakkerig, maar het resultaat mag er zeker wezen. Of ga voor deze sushi taartjes, ze staan binnen een handomdraai op tafel!

Voor de zoetekauwen onder ons hebben wij in onze Sushi kookbox een exclusief heerlijk rijstdessert, zo geniet je na met een zoet rijst toetje.

Dit bericht is geplaatst in: Tips, Hoofdgerecht recepten, Snacks recepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Terrasana Sushirijst (400 gram)
Bio
Terrasana Sushirijst (400 gram)
Terrasana
Waardering:
93% of 100
3,79
Terrasana rijstazijn (250 ml)
Bio
Terrasana rijstazijn (250 ml)
Terrasana
Waardering:
90% of 100
4,99
Terrasana shoyu milde sojasaus (250 ml)
Bio
Terrasana shoyu milde sojasaus (250 ml)
Terrasana
Waardering:
90% of 100
4,59
Terrasana sushi gember (190 gram)
Bio
Terrasana sushi gember (190 gram)
Terrasana
Waardering:
100% of 100
4,19
Lima wasabi pasta (30 gram)
Bio
Lima wasabi pasta (30 gram)
Lima
Waardering:
60% of 100
4,19