Witte chocolade framboos en pistache koekjes
Een smaak combinatie die je niet wilt missen! Deze goed gevulde koeken zijn krokant, chewy, smeuïg, en gevuld met allerlei lekkers. Het meebakken van verse frambozen geeft deze koeken hun speciale karakter, je wilt dit niet missen!
30 min. + 2 uur wachttijd
Om deze koekjes te maken heb ik nog een aantal tips voor jullie om dit recept zo goed mogelijk uit te voeren:
- Tip 1: Het koelen van het deeg voor het bakken zorgt ervoor dat de koeken niet te veel spreiden wanneer je ze afbakt. Hierdoor krijg je lekkere dikke koeken met een chewy binnenkant. Dit betekend wel dat je gemakkelijk het beslag al een dag van tevoren kunt maken & de volgende dag rustig kunt afbakken
- Tip 2: Gebruik een ijsschep om de deegballen te maken. Dit zorgt voor mooie ronde koeken van gelijke grootte
- Tip 3: Het is lastig, maar wacht echt tot de koeken afgekoeld zijn. Wanneer ze uit de oven komen zullen ze namelijk nog zacht zijn en uit elkaar vallen.
- Tip 4: Wil je niet alle koeken in 1x afbakken en opeten? Vries je deegballen in en bak ze af wanneer je een craving voor verse koekjes hebt
- Aantal porties: 10-12 koeken.
- Bereidingstijd: 15 minuten bereiding + 2 uur wachttijd + 15-20 minuten baktijd.
- Keukenbenodigdheden: Hand- of standmixer, zeef, oven, spatel, bakpapier, bakplaat, koelkast en een ijsschep (optioneel).
Bereidingswijze
- Rooster je pistachenoten in een pan tot ze licht een kleurtje krijgen (ongeveer 5 minuten). Vergeet niet de noten goed te blijven bewegen zodat ze niet verbranden. Zet dit apart om af te koelen
- Klop de boter & suiker met een mixer tot het luchtig en licht van kleur is. Voeg daarna je ei & vanille toe en klopt tot het ei is opgenomen
- Zeef je bloem, bakpoeder & zout in de kom en meng met een spatel of je handen tot een deeg
- Voeg 100gr chocolade en je afgekoelde pistachenoten toe
- Schep dit met een ijsschep of 2 lepels in 10-12 ronde ballen en verdeel de extra 15gr chocolade op de ballen deeg
- Laat het deeg minstens 2 uur (het liefst overnacht) in de koelkast koelen
- Verwarm je oven voor op 170c en halveer je verse frambozen
- Verdeel je koeken over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de koeken zodat ze niet tegen elkaar aan bakken
- Bak je koeken voor 10 minuten, haal ze uit de oven en verdeel de verse frambozen over de koeken
- Bak voor nog 5-10 minuten of tot mooi goudbruin
- Laat je koeken afkoelen, decoreer met de gevriesdroogde frambozenkruimels en geniet!
Liever basis-koekjes maken en zelf versieren met toppings naar keuze? Bekijk het basisrecept voor koekjes.
Opmerkingen (4)
Je kan de deegballetjes plat maken, dan worden de koekjes wat platter. Als je ze in een bal laat dan worden ze wat dikker.
De keuze is helemaal aan jou hoe je ze maakt.
Groetjes,
De Notenshop