Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Wat is een dry rub?

Spareribs worden vaak met een dry rub op smaak gebracht, maar ook groenten kan je extra smaak meegeven met een BBQ rub. Er zijn ontelbare varianten rubs, experimenteer er ook vooral zelf mee. We leggen je hier verder uit wat een dry rub is, hoe je er zelf een kan maken en ook gelijk aan de slag kan!
Wat is een dry rub?

BBQ rub is een mengsel met veel verschillende soorten kruiden en specerijen. Zout en suiker zorgen samen voor een goede basis in je rub. Het mengsel wordt gebruikt om vlees, gevogelte, vis of een ander gerecht op smaak te brengen. Smaak is tenslotte super belangrijk! Met duizenden smaakpapillen op je tong, wil je hier toch graag een feestje van maken!

In de rub worden er gedroogde kruiden gebruikt omdat deze lekker makkelijk over het vlees te verdelen zijn. Een BBQ rub wordt ook wel een dry rub genoemd omdat je het gerecht droog marineert. Wil je graag zelf een bbq rub maken? Lees dan vooral verder.

Hoe werkt een dry rub?

Een dry rub bevat altijd zout en suiker. Waarom? Op de barbecue trekt het zout het vocht uit het vlees en zorgt ervoor dat er een mooi krokant laagje kan ontstaan. De suiker zal gaan karameliseren en maakt dat mooie smaakvolle krokante laagje, wat ook wel bark wordt genoemd. Zeer essentieel dus! Suiker karameliseert tussen de 160°C en 180°C. Wanneer de temperatuur hoger komt dan 180°C zal de suiker verbranden. Verbrande smaak is niet erg lekker, dit wil je ontwijken!

Wanneer je het gerecht bestrooid met de BBQ rub, laat je het tussen de 1 en 24 uur rusten voordat je de barbecue aansteekt. Dit is afhankelijk van de grootte van je stuk vlees.

Zelf een dry rub maken?

Wat voor kruiden zijn er nodig? De kans is zeer groot dat je de kruiden al in je keukenkastje hebt staan. Zo niet, neem dan een kijkje bij onze BBQ Rubs! Zwarte peper, paprikapoeder, cayennepeper, uienpoeder en knoflookpoeder zijn ook bijna altijd aanwezig in een goede rub.

Dry rub recepten variëren per kok, regio en cultuur. Rubs zijn super veelzijdig, zo passen salie en basilicum wel bij alles. Mosterd brengt vis mooi op smaak en dille past mooi bij lamsvlees, maar met beide breng je liever rundvlees niet op smaak. Dat past er gewoonweg niet lekker bij. Wanneer je zelf een rub maakt, is het dus heel erg belangrijk om op je eigen smaakpapillen te vertrouwen.

Low and Slow of Hot and Fast

Wil je de rub aanbrengen voor een lange bereiding op laag vuur (Low and Slow) of een snellere bereiding op hoog vuur (Hot and Fast)? Het is belangrijk om dat van tevoren te bepalen.

Ga je voor Low and Slow? Dan is suiker the way to go. Ga je toch liever voor een snellere bereiding, Hot and Fast? Voeg dan minder of juist geen suiker toe aan je BBQ rub. Zoals eerder gezegd verbrand suiker bij een hoge temperatuur. Wanneer je het Hot and Fast gerecht een heerlijke zoete smaak wilt meegeven, maak dan gebruik van honing. Bestrijk je gerecht nadat je het gerecht van de BBQ af haalt.

Spareribs rub maken

Spareribs is een van de meest populaire vlees om te bereiden op de barbecue. Ze zijn heerlijk om Low and Slow te garen. Maar natuurlijk wil je de spareribs ook prachtig op smaak brengen zodat ze volledig tot hun recht komen, met een droge rub. Wanneer je zelf een sparerib dry rub wilt maken, is naast de basis kruiden mosterdpoeder een goede aanvulling. Heb je geen zin om zelf een kruiden rub te maken voor je spareribs? Wij hebben een heerlijke varken dry rub gemaakt die uitermate geschikt is!

Barbecue

Verschil tussen dry rub en natte marinades

De benaming zegt het misschien al wel: natte marinades worden gemaakt op basis van olie of water en bevatten vaak een soort zuur (citroensap, yoghurt), terwijl een dry rub volledig uit droge ingrediënten bestaat.

De smaak van de marinade trekt door naar de kern van het gerecht. Een nadeel van natte marinades is dat niet alle stukken van het vlees gemarineerd worden. De marinade zakt naar beneden in de schaal, stukken tegen de zijkant worden niet zo intensief gemarineerd. Daarom moet je regelmatig goed omscheppen. Een dry rub voegt zelf geen vocht toe aan het vlees en bevat ook geen zuur. Dit breekt het bindweefsel van het vlees namelijk af. Door de droge ingrediënten wordt het bindweefsel niet afgebroken en blijft de structuur beter. Dit zorgt weer op zijn beurt voor een lekkere bite. De dry rub glijdt niet zomaar van het gerecht af, maar blijft erop zitten na het aanbrengen.

De rusttijd van een natte marinade duurt ongeveer 6 tot 12 uur en bij een dry rub kan de rusttijd variëren tussen de 1 en 24 uur. Hoe lang van tevoren je een dry rub aanbrengt ligt aan aan de grootte van het vlees. Hoe groter het vlees, hoe langer je de rub wilt laten intrekken. Smaak is het allerbelangrijkste, toch? Hoeveel rub je per kg gebruikt, ligt er ook aan hoe dik het vlees is. Bij dunne stukjes vlees gebruik je minder rub. Het belangrijkst is dat de barbecue dry rub gelijkmatig is verdeeld over je vlees.

Beide marinades zijn manieren op jouw gerecht op smaak te brengen. Aan elke marinade techniek zit een voordeel en een nadeel. Maar waar gaat jouw voorkeur naar uit? Bij het maken van deze keuze, hoeveel tijd heb je bij het barbecueën. Bij weinig tijd is het maken van een barbeque rub de beste uitkomst.

Ready, set, rub!

Oké maar hoe pas je nu een dry rub toe? Wij hebben hieronder zelf een heerlijke basis rub samengesteld voor als je zelf aan de slag wilt met verschillende kruiden. In ons assortiment hebben we verschillende bbq rubs die je kan gebruiken. Met het maken van deze all purpose rub zit je altijd goed, een heerlijke basis en te gebruiken voor verschillende gerechten. Heb je zin in iets spannends of heb je een super idee? Leef je helemaal uit met het maken van dé ideale dry rub voor jou. Pas de hoeveelheden aan en voeg wat kruiden toe.

  • 3 el donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el zout
  • 3 el paprikapoeder
  • 1 el zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1,5 tl cayennepeper

Bereidingswijze

  1. Meng de kruiden door elkaar.
  2. Snij het vlees of de groenten in stukken om te grillen. Maak deze schoon en verwijder eventuele niet eetbare stukken.
  3. Strooi de dry rub op het gerecht en zorg voor een gelijkmatige verdeling. Wrijf het goed in.
  4. Wikkel het gerecht in huishoudfolie en/of in een ziplock zakje. Dit is zodat de rub op het vlees blijft zitten en de koelkast schoon blijft.
  5. Leg het gerecht in de koelkast en laat het intrekken. 1 à 2 uur is vaak al voldoende, bij grotere stukken mag dit iets langer.
  6. Grillen maar!

Tip: Maak een lekkere Spriulina limonade als refresher bij de barbecue.

Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Tips, Hoofdgerecht recepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie