Walnoten roosteren
De walnoot is van zichzelf al erg lekker en beschikt ook zonder dat hij geroosterd is over een lekkere notensmaak. Toch voegt het roosteren van walnoten net dat beetje extra smaak toe waardoor veel mensen geroosterde walnoten lekkerder vinden. Een groot voordeel van het zelf roosteren van walnoten is dat u zelf in de hand heeft welke voedingsstoffen u toevoegt. Zo bepaalt u zelf hoeveel olie, zout en andere specerijen u bij de walnoten voegt. Over het algemeen zorgt het zelf roosteren van walnoten ervoor dat ze een stuk gezonder zijn dan wanneer u ze geroosterd koopt.
Walnoten branden of roosteren
Het branden van walnoten is niet helemaal hetzelfde als het roosteren ervan. Bij het branden van noten wordt namelijk extra olie toegepast om ze nog lekkerder te maken. Vaak worden de walnoten bij het branden te lang in te grote hoeveelheden olie gebakken waardoor de gezonde voedingsstoffen in de noot verloren gaan.
Dry-roasted walnoten maken
Bij het ‘droog’ roosteren van walnoten worden de noten verhit zonder dat er boter of olie wordt toegepast. Het droog roosteren van walnoten kan gebeuren middels een pan of in de oven. Indien u beschikt over een oven verdient dit de voorkeur omdat de temperatuur in een oven (meestal) meer gelijkmatig verdeeld wordt dan in de pan, waar de hitte enkel van onder komt.
Walnoten roosteren in de oven
- Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen.
- Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven.
- Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om. Plaats de bakplaat daarna andersom terug in de oven zodat alle walnoten op dezelfde manier verhit worden.
- Laat de walnoten vervolgens nog 4 á 5 minuten roosteren. Als het goed is zien ze er nu goudbruin uit en is de geur van geroosterde noten goed te ruiken. Houd de walnoten de hele tijd goed in de gaten, noten kunnen erg snel verbranden.
- Als de walnoten klaar zijn, haal ze dan direct uit de oven en leg ze op een andere schaal om te voorkomen dat ze alsnog verbranden. Laat ze vervolgens minimaal 60 minuten afkoelen zodat de noten de vrijgekomen oliën weer kunnen absorberen.
- Optioneel kunt u honing, zout en andere kruiden toevoegen. Bewaar de geroosterde walnoten in een goed afgesloten pot of bak.
Walnoten roosteren in de pan
- Verhit de koekenpan op een middelhoog vuur (gebruik géén boter of olie).
- Verspreid de halve walnoten over de bodem van de pan en zorg dat ze niet op elkaar liggen.
- Blijf de noten regelmatig draaien/roeren tot ze goudbruin zijn en de geur van geroosterde noten goed te ruiken is.
- Haal de pan van het vuur en leg de walnoten op een andere schaal zodat ze niet alsnog verbranden.
- Laat de walnoten nu minimaal 60 minuten afkoelen zodat ze de vrijgekomen oliën weer goed kunnen absorberen.
- Optioneel kunt u honing, zout en andere kruiden toevoegen. Bewaar de geroosterde walnoten in een goed afgesloten pot of bak.
Gezonde voedingsstoffen behouden bij het roosteren van walnoten
Laat de noten eerder te kort dan te lang roosteren. Als ze te lang roosteren en verbranden gaan er veel gezonde voedingsstoffen verloren. Bovendien worden de gezonde onverzadigde vetten omgezet naar ongezonde verzadigde vetten als de noten verbranden.
Geef de walnoten ook voldoende tijd om af te koelen. Zo kunnen de vetten goed terugtrekken in de noten en worden ze lekker knapperig.
Aan de slag met walnoten roosteren
Bent u benieuwd naar de heerlijke smaak en de geur van zelf geroosterde walnoten? Bestel uw rauwe walnoten dan gemakkelijk online bij denotenshop.nl.
Opmerkingen (0)