Walnoten karameltaart
Eigenlijk past deze walnoten karameltaart bij elk seizoen en elke gelegenheid. Hij is heerlijk bij een kop thee of koffie en een traktatie!
30 min. + 60 min. oventijd
Het is altijd tijd voor deze heerlijke walnoten karameltaart! De bodem van shortbread is lekker zout en kruimelig. De karamelvulling is romig, een beetje zoals custard. Heerlijk in combinatie met de krokante stukjes walnoot. We bruinen de boter eerst om de nootachtige smaak te benadrukken. Tijdens het bakken drijven de walnoten naar boven, waardoor de karamel en walnoten als het ware aparte laagjes vormen.
Tip: In dit recept voegen we aan de vulling een klein beetje whisky toe. Dit geeft de smaak wat meer diepte. Heb je het niet in huis of bak je liever zonder alcohol? Laat het dan gewoon weg.
- Aantal porties: voor 10 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 60 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: quichevorm 18 cm ø (met losse bodem), maatschepje of glas, keukenmesje, pannetje en een garde.
Bereidingswijze
Bodem
- Doe de bloem met de suiker en het zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf de boter door de bloem. Het wordt een kruimelig deeg, maar ga door tot het wat meer samenhangend wordt. Het mag nog een klein beetje kruimelig zijn.
- Vet een quichevorm in en verdeel ⅔ van het deeg over de bodem langs de rand. Gebruik een maatschepje of glas om het deeg rondom tegen de rand te duwen. Verdeel de rest van het deeg over de bodem en druk de bodem overal goed aan tot een egale laag. Snijd de rand bovenaan netjes bij met een keukenmesje en zet de bodem tot gebruik in de koelkast.
Vulling
- Verwarm de oven voor op 170º C (hetelucht). Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur tot het bruist, nootachtig ruikt en een beetje bruin begint te worden.
- Giet de gebruinde boter in een kom en meng met de donkere basterdsuiker. Roer er daarna met een garde eerst de agavesiroop en daarna de whisky, eieren, vanille extract en een snufje zout doorheen. Roer er tot slot een flinke eetlepel bloem doorheen.
- Haal de bodem uit de koelkast. Verdeel de walnoten over de bodem en giet de vulling eroverheen. Vul de vorm tot net onder de rand van het deeg, misschien hou je een beetje vulling over. Bak de walnoten karameltaart in 60 minuten goudbruin en gaar. Het midden mag nog een beetje wiebelig zijn als de taart net uit de oven komt. Laat de taart eerst rustig afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 4 uur of een nacht afgedekt in de koelkast, zodat de karamellaag kan opstijven. Haal de taart bij voorkeur minimaal een uurtje voor het serveren weer uit de koelkast. Dan kan het genieten beginnen!
Opmerkingen (0)