Zachte wafels
Met oud en nieuw staan er bij ons altijd wafels op tafel. Vroeger al bij mijn oma en tegenwoordig heb ik die taak overgenomen. Maar het zoeken naar het perfecte recept heeft wel jaren geduurd. Of ze waren heel lekker maar de dag erna al droog, of niet zacht genoeg… Totdat ik ooit een recept kreeg van mijn lieve buurvrouw die vroeger met een bakker was getrouwt. Deze heb ik nog wat kleine aanpassingen gegeven en zo heb ik, voor mij de perfecte zachte wafel eindelijk gevonden. Jarenlang maak ik deze met kerst, oud en nieuw, verjaardagen… maar nu wordt het ook tijd dat dit recept gedeeld wordt zodat meer mensen kunnen genieten van deze heerlijke wafels.
Het beslag van de wafels staat het beste even in de koelkast. Daarom dat ik deze meestal in de avond al maak en ze de ochtend erop pas ga bakken. Zo kan het beslag goed koud worden (ze plakken hierdoor niet aan het ijzer) en kunnen de smaken goed intrekken.
- Aantal porties: 25 wafels
- Bereidingstijd: 15 min. + 1 uur rijzen + 45 min. baktijd
- Keukenbenodigdheden: wafelijzer, grote kom + een kleine kom, handmixer, steelpannetje en kookplaat
Bereidingswijze
- Smelt in een steelpannetje de boter, haal deze van het vuur en laat deze een beetje afkoelen.
- Meng in een grote kom de bloem met de suiker, vanillesuiker en zout.
- Klop de eieren in een kleine kommetje samen met de vanille extract.
- Giet de gesmolten boter bij de bloem en mix dit met de handmixer tot een beslag.
- Doe tijdens het mixen er de geklopte eieren bij, daarna de slagroom en mix tot dit een mooi beslag is. Je hoeft niet lang te mixen want het hoeft namelijk niet luchtig te worden. Gewoon tot alles in het beslag is opgenomen.
- Dek de kom af en zet deze in de koelkast tot gebruik.
- Neem de wafelijzer, vet deze in met olie en laat ‘m eerst goed heet worden.
- Bak de wafels tot ze goudbruin zijn. Bij mij is dat 2:30 minuten per wafel. Maar iedere wafelijzer is anders dus dat moet je bij de eerste wafels zelf even goed in de gaten houden. Ik gebruik zelf een frifri wafelijzer.
- Ik haal er ongeveer 25 wafels uit maar dat hangt er ook een beetje van af hoe groot je de wafels bakt.
Opmerkingen (6)
Bvd
Als het goed is staat er in het recept geen baking soda of gist. Dus dit hoef je niet te gebruiken om dit recept te maken.
Veel bakplezier!
Groetjes,
De Notenshop
Het klopt dat het beslag wat dikker wordt, doordat het beslag in de koelkast staat.
Veel bakplezier!
Groetjes De Notenshop