Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Vlechtbrood

5
(1)
Een zelfgebakken vlechtbrood, wat boter en jam en een vers kopje koffie: meer heb je eigenlijk niet nodig voor een heerlijke brunch!
45 min. + 140 min. wachttijd + 30 min. baktijd
Vlechtbrood

In dit basisrecept leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf zo’n vlechtbrood maakt. Voeg gerust wat meer boter of een extra eitje toe voor een extra rijk deeg. En mocht er wat overblijven, dan maak je van vlechtbrood de lekkerste wentelteefjes.

Niet zo’n held met vlechten? No worries, sla twee strengen om elkaar heen en bak het brood in een cakeblik. Ziet er ook mooi uit én geeft perfecte plakjes. Voor wie juist op zoek is naar extra uitdaging hebben we nog een paar leuke variatie ideetjes toegevoegd onderaan het recept.

  • Aantal porties: 1 grote of 2 kleine vlechtbroden
  • Bereidingstijd: 45 min. + 140 min. wachttijd + 30 min. baktijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer met kneedhaak (optioneel), vershoudfolie, bakkwastje, bakpapier, bakplaat

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur.
Ingrediënten

2. Roer de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker en daarna gist) door elkaar en maak een kuil in het midden. Roer de natte ingrediënten (water, melk en ei) in een andere kom door elkaar en giet dit in de kuil in de kom met droge ingrediënten. Begin met kneden en voeg de boter in kleine beetjes toe. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Dit gaat het makkelijkste met een staande mixer met kneedhaak. Met de hand kan het ook, het kneden duurt dan 20 minuten. Vorm een bal van het deeg, dek af met vershoudfolie en laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur, of tot het in volume is verdubbeld.

Droge ingrediënten
Deeg
Afgedekt deeg

3. Verdeel het deeg in 4 exact gelijke porties. Gebruik een weegschaal om dit na te meten, maar probeer zo min mogelijk in het deeg te snijden om dit te bereiken. Maak van elke portie een bolletje, dek weer losjes af met vershoudfolie en laat 20 minuten rijzen op kamertemperatuur. Je kunt het deeg ook in 8 porties verdelen voor twee kleine broden, of in 3 porties voor een gewone vlecht.

Deeg verdeeld

4. Pak een bolletje, druk het voorzichtig een beetje plat en rol het over de lange zijde op. Knijp de sluiting goed dicht en rol het met je handen tot een dikke slang. Ga zo verder met de andere bolletjes en rol elke slang dan nog eens uit tot een langere dunnere slang die bij de uiteindes wat dunner is. Maak alle slangen even lang en leg ze naast elkaar.

Deeg in dunne rollen

5. Nu gaan we vlechten (of eigenlijk weven): We beginnen in het midden van het brood en gaan van rechts naar links. Pak de meest rechtse streng en leg deze over de streng links daarvan. Diezelfde streng gaat vervolgens verder onder de volgende streng links daarvan en tot slot over de laatste streng helemaal links. De volgende baan vlechten we op dezelfde manier met de streng die nu helemaal rechts zit. Dus weer over - onder - over, van rechts naar links. Blijft dit zo vaak mogelijk herhalen en knijp de laatste uiteindes van het deeg samen zodat de vlecht niet meer los kan en stop de uiteindes onder het brood. Nu is de helft van het brood gevlochten.

Vlecht stap 1
Vlecht stap 2
Vlecht stap 3
Vlecht stap 4
Vlecht stap 5
Vlecht stap 6
Vlecht stap 7
Vlecht stap 8

6. Ga aan de andere kant van het brood staan en herhaal het vlechten op dezelfde manier, dus van links naar rechts, over - onder - over, tot het hele brood gevlochten is.

Gevlochten brood

7. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het weer losjes af met ingevet vershoudfolie en laat het brood 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Begin na 45 minuten met het voorverwarmen van de oven (210º C hetelucht).

Vlechtbrood op de bakplaat

8. Klop een eitje los met een scheutje melk en kwast het brood hier licht maar zorgvuldig mee in.

Vlechtbrood met ei

9. Zet het brood in de oven (voeg eventueel wat stoom toe met een plantenspuit) en bak het, afhankelijk van de grootte, in 20 - 40 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk het brood zodra het uit de oven komt met een beetje boter voor een mooie glans. Laat afkoelen tot lauwwarm en geniet van een heerlijk vers vlechtbrood!

Vlechtbrood

Gevuld vlechtbrood, vlechtbrood met sesam en andere variaties

Of je nou met 3, 4 of meer strengen vlecht, zo’n vlechtbrood ziet er altijd indrukwekkend uit. Wie nog een stapje verder wil kan ook een rond vlechtbrood maken, of de strengen verschillende kleuren geven met onze natuurlijke kleurpoeders van gevriesdroogde groente en fruit. Daarnaast kun je één of meer strengen voor het vlechten door bijvoorbeeld sesam, maanzaad of kaneelsuiker rollen.

Ook met de grootte van het brood kun je variëren. Mini vlechtbroodjes staan super leuk op de brunchtafel en bak je eenvoudig in een muffinvorm. Bij kleinere broodjes wordt de baktijd korter. Je kunt dit controleren met een thermometer: wanneer de kern van het brood 95º C heeft bereikt is het brood gaar.

Je kunt de afzonderlijke strengen voor het vlechten ook nog voorzien van een zoete of hartige vulling. Rol hiervoor de strengen uit tot rechthoekige stroken, verdeel de vulling erover en rol elke strook over de lange zijde strak op. Knijp de sluiting goed dicht en zorg dat de sluiting van het deeg aan de onderkant blijft tijdens het vlechten. Een paar ideeën voor vulling zijn bijvoorbeeld gehakte nootjes, amandelspijs of marsepein, chocoladepasta en (rood) fruit.

Of je nou met 3, 4 of meer strengen vlecht, zo’n vlechtbrood ziet er altijd indrukwekkend uit. Wie nog een stapje verder wil kan ook een rond vlechtbrood maken, of de strengen verschillende kleuren geven met onze natuurlijke kleurpoeders van gevriesdroogde groente en fruit. Daarnaast kun je één of meer strengen voor het vlechten door bijvoorbeeld sesam, maanzaad of kaneelsuiker rollen.

Ook met de grootte van het brood kun je variëren. Mini vlechtbroodjes staan super leuk op de brunchtafel en bak je eenvoudig in een muffinvorm. Bij kleinere broodjes wordt de baktijd korter. Je kunt dit controleren met een thermometer: wanneer de kern van het brood 95º C heeft bereikt is het brood gaar.

Je kunt de afzonderlijke strengen voor het vlechten ook nog voorzien van een zoete of hartige vulling. Rol hiervoor de strengen uit tot rechthoekige stroken, verdeel de vulling erover en rol elke strook over de lange zijde strak op. Knijp de sluiting goed dicht en zorg dat de sluiting van het deeg aan de onderkant blijft tijdens het vlechten. Een paar ideeën voor vulling zijn bijvoorbeeld gehakte nootjes, amandelspijs of marsepein, chocoladepasta en (rood) fruit.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Ontbijt recepten, Lunch recepten en getagged met Tarwebloem, Suiker, Zout

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Tarwebloem (Patent)
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 1,75

Tarwebloem (Patent)
Tarwebloem (Patent)
1000 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,75
 1,75/kg
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
2,09
 2,09/kg
20000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
32,95
 1,65/kg
Instant Gist
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 2,75

Instant gist
Instant Gist
150 gram pot
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,75
 18,33/kg
10000 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
109,95
 11,00/kg