Hoe maak je verse artisjok met vinaigrette met dipsaus?
Wist je dat een artisjok eigenlijk een bloem is? Verse artisjokken zijn nu volop verkrijgbaar. Misschien heb je ze weleens op de markt zien liggen en vraag je je af hoe je een verse artisjok kunt bereiden. Dan is dit recept voor jou!
In menig Franse bistro staan ze op de kaart: in hun geheel bereide artisjokken. Waan je thuis in Franse sferen en maak ze eens zelf. Doop de blaadjes in een klassieke vinaigrette of serveer ze met een van onze BBQ sauzen. Wij gaan vandaag voor de Big Sam's Ginger Orange BBQ Sauce, een verrassende combinatie met de verse artisjok.
- Aantal porties: 4 personen
- Bereidingstijd: 10 min. + 45 min. kooktijd
- Keukenbenodigdheden: Grote kookpan, keukenmes, garde of vork en een tang
Bereidingswijze
- Breng een grote pan met water aan de kook (de artisjokken moeten er helemaal in passen). Snij de citroen doormidden en voeg het sap van een halve citroen en wat zout toe aan het water.
- Kort de steel van de artisjokken met een keukenmes in tot ongeveer een centimeter. Wrijf het snijvlak meteen in met de andere helft van de citroen om verkleuring te voorkomen.
- Zet de artisjokken rechtop in de pan met het kokende water. Leg er een bord op om ervoor te zorgen dat de artisjokken helemaal onder water staan en kook ze gaar. Afhankelijk van de grootte zal dit zo’n 45 minuten duren. De artisjokken zijn klaar als een van de onderste blaadjes zich gemakkelijk los laat trekken. Gebruik eventueel een keukentang om de artisjok uit het kokende water te halen om dit te testen. Giet de artisjokken af en laat ze ondersteboven uitdampen.
- Maak intussen de vinaigrette: Meng de olie met de azijn, mosterd, honing, peper en zout. Proef en voeg eventueel nog wat meer van het een of ander toe. Snipper de ui en snij de peterselie fijn en meng dit door de vinaigrette.
- Doe de vinaigrette en Big Sam's Ginger Orange BBQ Sauce in kleine schaaltjes en serveer met de verse artisjok. Eet smakelijk!
Tip: Je kunt de artisjokken warm serveren, maar in Franse bistro’s is het ook heel gebruikelijk om de artisjokken van tevoren klaar te maken en koud te serveren.
Om de artisjok te eten trek je steeds een blaadje van de artisjok, doop je het in een van sausjes en schraap met je tanden het vruchtvlees eraf. Op een gegeven moment worden de blaadjes steeds dunner en kom je bij het “hooi”. Dit wordt niet gegeten en pluk of schraap je met een lepel van de bodem van de artisjok af. De bodem (het hart van de artisjok) kun je in zijn geheel eten. Heerlijk met lekker veel vinaigrette!
Opmerkingen (0)