Verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder
Wat is baking soda?
Baking soda heeft verschillende namen: baksoda, natriumbicarbonaat, bicarbonaat en zuiveringszout. Wanneer je een van deze benamingen tegen komt in een recept, het is allemaal dezelfde witte poeder. Baking soda is dus hetzelfde als bicarbonaat. In tegenstelling tot bakpoeder heeft natrium bicarbonaat een sterkere werking, het heeft echter wel de hulp van een zuur nodig. Wanneer je gebruik maakt van baking soda in je baksel, voeg dan een zuur of zuurhoudend ingrediënt toe. Je kan hierbij denken aan citroensap, azijn, yoghurt of karnemelk. Doe je dit niet, dan heb je kans op een vieze nasmaak en een slechte werking, dat wil je toch niet?
Baking soda is een echt multi-purpose middel. Het wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden, onder andere als wasmiddel of om vieze luchtjes te neutraliseren. Vandaar ook de naam zuiveringszout. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan het ook gebruiken voor je gezondheid en lichamelijke verzorging. Als je baking soda inwendig gaat gebruiken, ga er dan wel voorzichtig mee om. Het reageert erg gevoelig op zuurhoudende ingrediënten. Ben je grootgebruiker van dit alleskunnende middel? Natriumbicarbonaat kopen doe je gemakkelijk bij ons in de webshop, in hoeveelheden van 1.000 gram of 25.000 gram.
Wat is bakpoeder?
Bakpoeder is het meest toegankelijk en wordt veel gebruikt in de keuken. Het is samengesteld van verschillende rijsmiddelen; natriumbicarbonaat, een zuur en een stabilisator. Dit maakt bakpoeder kant-en-klaar! Je hoeft dus geen zuur ingrediënt meer toe te voegen aan je baksel. Wil je graag zelf meer spelen met de ingrediënten en hoeveelheden? Je kan bakpoeder vervangen door baking soda en een zuur ingrediënt.
Het is in de supermarkt te verkrijgen in kleine zakjes, of bij ons in een handige hersluitbare pot. Goed afgesloten is bakpoeder een ruimte tijd houdbaar, ook fijn als je niet al te vaak iets bakt.
Wat is wijnsteenbakpoeder?
Wijnsteen is een natuurlijk zout dat afkomstig is van de wijnproductie. Het wordt ook wel cream of tartar genoemd. Samen met natriumbicarbonaat vormt dit wijnsteenbakpoeder. Aan deze combinatie worden geen chemische middelen toegevoegd. Bij De Notenshop bieden we daarom ook een volledig biologische wijnsteenbakpoeder aan. De wijnsteen in deze bakpoeder reageert op de natriumbicarbonaat, dus er hoeft geen zuur ingrediënt toegevoegd te worden. Wanneer je wijnsteenbakpoeder wilt vervangen kan je gaan voor een combinatie van baksoda en een zuur ingrediënt.
Bewaar de wijnsteenbakpoeder goed afgesloten en in het donker, dan blijft het tot een half jaar lang goed.
Het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder
Is bakpoeder hetzelfde als baking soda? Nee. Bakpoeder is een kant-en-klare variant en het wordt gebruikt in recepten waar geen zure ingrediënten aan worden toegevoegd. Baking soda wordt gebruikt in combinatie met een zuur ingrediënt gebruikt en is veel sterker dan bakpoeder. Daarnaast is er nog wijnsteenbakpoeder. Dat is te vergelijken met bakpoeder omdat hier ook geen zuur ingrediënt voor nodig is en de werking ongeveer gelijk is. Het wordt vaak gezien als een meer natuurlijke variant. Het verschil tussen wijnsteenbakpoeder en bakpoeder is dan ook minimaal.
Wat is dan weer zelfrijzend bakmeel? Dit is eigenlijk niks anders dan bloem samen met bakpoeder. Lees daar meer over in onze blog waar we het verschil tussen bloem en meel uitleggen.
Het vervangen van…
Heb je één van de drie rijsmiddelen nodig maar niet in huis? Of wil je graag een ander rijsmiddel gebruiken dan in het recept staat aangegeven? De verhoudingen verschillen, we hebben hieronder opgeschreven hoe je het beste de rijsmiddelen door elkaar kan laten vervangen.
- 1 tl baksoda = 3 tl bakpoeder (of wijnsteenbakpoeder) en haal het zure ingrediënt uit het recept
- 1 tl bakpoeder = 1/3 tl baksoda + 2/3 tl zuur ingrediënt
- 1 tl wijnsteenbakpoeder = 1/3 tl baksoda + 2/3 tl zuur ingrediënt
Opmerkingen (0)