Vegan Chocolademousse Taartje
Een heerlijke luchtige chocolademousse op een bodem van kokos en dadel. Zo lekker vol van smaak en helemaal plantaardig! De luchtigheid komt van een bijzonder ingrediënt: aquafaba. Heb jij al eens iets met aquafaba gemaakt?
25 min. + 4 uur opstijftijd
Door de taart in de vriezer op te laten stijven is deze in perfecte punten te snijden. Serveer ‘m rechtstreeks als ijstaartje of laat even op temperatuur komen voor een heerlijke zachte mousse. Je kunt natuurlijk ook alleen de chocolademousse maken en in glaasjes scheppen.
Wil je dit taartje 100% vegan maken? Controleer dan goed of de chocolade vegan is en versier het taartje met geraspte kokos, krokante stukjes noot of verse eetbare bloemen. De discodip is vanwege de rode kleurstof niet volledig plantaardig.
- Aantal porties: Voor een rond taartje van 18 cm, voor 8 personen.
- Bereidingstijd: 25 minuten + 4 uur wachttijd.
- Keukenbenodigdheden: Koekenpan (optioneel), foodprocessor, maatschepje, taartvorm met losse bodem, mixer met ballongarde en een spatel
Bereidingswijze bodem
- Optioneel maar extra lekker: rooster de kokos met de havermout even in een droge koekenpan tot het een beetje kleurt en heerlijk ruikt.
- Doe de kokos en haver met de dadels, kokosolie, zout en cacaopoeder in een foodprocessor en maal dit zorgvuldig tot een kruimelig deeg. Het deeg moet plakkerig genoeg zijn om aan elkaar te blijven zitten wanneer je het met je vingers tegen elkaar drukt. Is het deeg te droog, voeg dan 1-2 eetlepels warm water toe en meng goed door tot dit het geval is.
- Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en druk eerst de zijkanten en daarna de bodem stevig aan met behulp van een maatschepje, glas of lepel. Zet de bodem tot gebruik koel weg. Tip: van extra deeg rol je heerlijke vegan snack balletjes!
Bereidingswijze chocolademousse
- Smelt de chocolade met de kokosroom au bain-marie en laat afkoelen tot lauwwarm.
- Klop de aquafaba in een brandschone kom eerst rustig en daarna op hoge snelheid tot een stevig schuim (dit kan wel 10 minuten duren). Voeg de suiker lepel voor lepel toe en mix goed door.
- Spatel een deel van de chocolade voorzichtig door een deel van het schuim. Voeg de rest van de gesmolten chocolade en het schuim toe en spatel dit rustig en voorzichtig door elkaar tot een egale chocolademousse.
- Giet de mousse over de bodem in de taartvorm (de mousse is nu vrij vloeibaar maar zal nog flink opstijven in de koeling). Tik een keer met de bodem op het aanrecht om de grootste luchtbellen te verwijderen en zet de taart minimaal 4 uur in de vriezer om op te stijven.
- De taart is het makkelijkste in nette punten te snijden als deze nog grotendeels bevroren is. Om de taart makkelijk uit de vorm te krijgen kun je de vorm bovenop een blikje zetten en de rand er voorzichtig naar beneden vanaf trekken. Snij de taart met een scherp mes in punten en zet tot gebruik koel weg (of serveer meteen als ijstaart!). Decoreer de taart naar wens met geraspte kokos, krokante stukjes noot of eetbare bloemen.
Opmerkingen (0)