Trifle
In Engeland is de trifle al jarenlang klassiek dessert, zowel tijdens de Kerstdagen als andere feestelijke gelegenheden. Trifle wordt in een glazen schaal geserveerd zodat je de verschillende lagen goed ziet. De onderste laag bestaat vaak uit cake, al dan niet besprenkeld met alcohol zoals sherry of likeur, een laag fruit, gele room en slagroom.
Aan de laag met fruit wordt vaak gelatine toegevoegd zodat er nette banen met verschillende vullingen ontstaan. Omdat de gelatine moet opstijven vraagt de trifle een beetje planning, maar verder is het een dessert wat zich bijzonder goed laat voorbereiden. Je kunt trifle dus rustig een dag van tevoren maken. De smaken kunnen dan lekker intrekken, wat de trifle alleen maar ten goede komt.
Wist je dat… de Instant Cream (creme chantilly) uit onze shop ook heel geschikt is om de trifle mee af te toppen? Net wat luchtiger, vol van smaak én budgetproof!
- Aantal porties: 8-10
- Bereidingstijd: 20 min. + 3 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: pannetje, mixer of garde, hoge schaal van 15 cm ø
Hoe maak je trifle?
1. Zet alle ingrediënten klaar. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
2. Snij de cake in blokjes en verdeel over de bodem van de schaal. Druk de cake licht aan zodat een min of meer egale laag ontstaat. Sprenkel 4 el van de likeur over de cake.
3. Hou een paar mooie aardbeien apart. Snij de rest van de aardbeien in partjes en verdeel gelijkmatig over de cake.
4. Breng 340 ml water in een pannetje op het vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg ze toe aan het hete water. Roer er de rest (60 ml) van de likeur doorheen. Laat even afkoelen. Giet het lauwwarme gelatinemengsel over de aardbeien. Zet tot 2-3 uur in de koelkast zodat de laag wat op kan stijven.
5. Klop het roompoeder met 400 ml water in een paar minuten tot gele room. Verdeel de gele room over de opgesteven aardbeienlaag.
6. Klop de slagroom met de suiker en vanille extract lobbig. Schep de slagroom op de gele room laag en strijk glad met de achterkant van een lepel. Zet de trifle tot gebruik in de koelkast. Verdeel de achtergehouden aardbeien vlak voor het serveren over de trifle. Enjoy!
Kerst trifle, alcoholvrije trifle en andere variaties
Eigenlijk is elke trifle feestelijk en een heel geschikte afsluiting voor het kerstdiner. Ben je op zoek naar een echte kerst variant? Dan is chocolade altijd een goed idee! Gebruik brownie of chocolade cake voor de onderste laag en voeg een paar eetlepels cacao toe aan de gele room. Heerlijk in combinatie met verschillende bosvruchten.
Liever geen alcohol? Vervang de likeur door (helder) vruchtensap of limonade. Let wel op, want sommige (zure) sappen beïnvloeden de werking van gelatine.
Met dit basisrecept voor trifle kun je eindeloos variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van trifle met stoofpeertjes, tiramisu trifle of een trifle variant van je favoriete cocktail? We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Opmerkingen (1)