Stoofpeertjes
Met dit basisrecept maak je stoofpeertjes gemakkelijk zelf. Je kunt de stoofperen 1 tot 2 dagen van tevoren klaarmaken en voor het serveren alleen even uit de koelkast halen, dat scheelt weer stress tijdens het (kerst)diner!
Voor het maken van stoofperen heb je Gieser Wildeman peren nodig. Deze peren zijn rauw veel te hard om te eten, maar behouden daardoor tijdens het stoven wel goed hun vorm.
Tip: Voor het maken van klassieke rode stoofpeertjes kun je naar wens bijvoorbeeld bessenlikeur, glühwein, rode wijn of bessensap gebruiken. Pas de hoeveelheid suiker naar smaak aan, zo is bessenlikeur van zichzelf al veel zoeter dan rode wijn.
- Aantal porties: 6 personen
- Bereidingstijd: 20 min. + 2 uur kooktijd
- Keukenbenodigdheden: dunschiller, keukenmesje en een kleine kook- of braadpan
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Was de peren. Schil de peren van boven naar beneden, maar laat het steeltje zitten. Snij het kroontje uit de onderkant en snij eventueel een klein plakje van de onderkant van de peren, zodat ze rechtop blijven staan.
3. Schik de peren rechtop in een kook- of braadpan waar ze net in passen.
4. Doe de wijn, likeur of sap, de smaakmakers en een paar eetlepels suiker bij de peren. Vul de hoeveelheid vloeistof zonodig aan met water zodat de peren net onder staan.
5. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en stoof de peren op laag vuur in 1 tot 3 uur gaar. De kooktijd is erg afhankelijk van de grootte van de peren. Kleine stoofpeertjes hebben doorgaans aan 1 ½ uur genoeg. De peren zijn klaar als je er makkelijk met een mes in kunt prikken.
6. Voor de siroop: Haal de peren uit het stoofvocht en zet ze apart. Meng de maïzena met een eetlepel koud water tot een papje en roer dit door het stoofvocht. Kook het stoofvocht op middelhoog vuur tot een derde in en laat afkoelen. Schenk de siroop over de peren en serveer ze naar wens koud of warm.
Witte stoofperen, stoofperen zonder alcohol en andere variaties
Ondanks de lange stooftijd blijft er alcohol achter in de stoofperen. Voor stoofperen zonder alcohol kun je de rode wijn of likeur vervangen door bessensap of druivensap. Gebruik in dat geval geen water, maar vul aan met extra sap voor meer smaak.
Kaneel en kruidnagel zijn klassieke smaakmakers voor stoofperen. Maar je kunt ook variëren met de smaakmakers, om ze extra goed bij de andere gerechten te laten passen. Denk bijvoorbeeld aan een laurierblaadje in combinatie met stoofvlees, of een stuk sinaasappelschil als dit ook in een ander gerecht op tafel terugkomt.
Stoofperen zijn behalve als bijgerecht ook heerlijk in combinatie met allerlei desserts.
Opmerkingen (0)