Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Scones

5
(1)
Waan jezelf even op een high tea in Engeland met dit heerlijke recept voor verse scones. Scones met of zonder rozijnen, hartige scones, scones met chocolade, koekkruiden, cranberries of naturel: met dit basisrecept voor scones maak je ze allemaal!
20 min. + 20 min. oventijd
Scones

Zó vers uit de oven dat ze nog warm zijn, zijn scones het allerlekkerst. De textuur van Engelse scones is een beetje kruimelig, niet te zoet en niet vet. Het perfecte canvas voor een dikke laag jam en clotted cream of (gezouten) boter. Omdat er geen eieren in dit basisrecept voor scones zitten is met een paar kleine aanpassingen ook makkelijk vegan te maken. In Amerikaanse recepten wordt vaak ei toegevoegd, dit geeft de scones een rijkere smaak en meer cakeachtige textuur. Dus voeg gerust één of twee eieren toe aan het deeg als je niet van plan bent om de scones met toppings te serveren. Scones zijn heel makkelijk te maken en omdat het deeg niet hoeft te rijzen staan ze lekker snel op tafel. Dat maakt het een leuk recept om met kinderen te maken. Je kunt ze zelfs in de airfryer bakken! Met dit basisrecept voor scones kun je ook hartige scones maken: Laat de suiker weg en voeg je favoriete hartige vulling toe aan het deeg (onderaan het recept vind je een paar van onze favoriete combinaties).

  • Aantal porties: 15 scones
  • Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten oventijd
  • Keukenbenodigdheden: Garde, bakplaat, bakpapier, ronde (geribbelde) uitsteker 5 - 7,5 cm ø, bakkwastje

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 220º C.

2. Meng bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom met een garde door elkaar.

3. Snij de boter in kleine blokjes, voeg toe aan het bloemmengsel en wrijf tussen je handen tot fijne kruimels. Werk snel zodat de boter niet zacht wordt door de warmte van je handen.

4. Voeg de karnemelk toe. Roer door met een vork en kneed daarna zo kort mogelijk tot een deeg wat net bij elkaar blijft. Wil je een vulling toevoegen (bijvoorbeeld rozijnen), voeg die dan tegelijk met de karnemelk toe aan het deeg. Of verdeel het deeg na de toevoeging van karnemelk in meerdere delen en voeg dan pas de vulling toe als je verschillende soorten scones tegelijk wilt maken.

5. Druk het deeg uit tot een dikke plak van 2-3 cm dik. Steek met de uitsteker zoveel mogelijk cirkels uit het deeg. Zorg ervoor dat je de uitsteker recht naar beneden drukt, anders kunnen de scones scheef rijzen tijdens het bakken. Druk overgebleven deeg weer bij elkaar en steek er meer scones uit (probeer het deeg tussendoor zo min mogelijk te kneden). Gebruik je een uitsteker van 6 cm doorsnede dan kun je ongeveer 15 scones uit dit recept halen.

6. Bestrijk de scones met een beetje karnemelk.

7. Bak de scones in 12 - 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones warm, met jam en clotted cream of boter!

Hartige scones, scones zonder ei en andere variaties

Met dit basisrecept voor scones kun je eindeloos variëren, zowel in smaak als in vorm. Zo kun je de vulling weglaten voor naturel scones of vervangen door chocolade druppels voor chocolade scones. In plaats van krenten of rozijnen kun je ook andere soorten (gedroogd) fruit in de scones verwerken, zoals verse bessen of stukjes gedroogde abrikoos, cranberry's, sinaasappel of gember. Voor een crunchy topping kun je de scones voor ze de oven ingaan bestrooien met een beetje (kaneel)suiker. Voor hartige scones voeg je in plaats van de suiker 100-200 gram geraspte kaas toe (in én op de scones), heerlijk in combinatie met fijngehakte verse rozemarijn/bieslook/tijm en 50 gram olijf/paprika/gedroogde tomaat (in kleine reepjes), plus eventueel een theelepel gedroogde kruiden of mosterd.

Maak je verschillende soorten scones, dan kun je bijvoorbeeld de geribbelde kant van de uitsteker gebruiken voor hartige scones en de gladde kant voor zoete. Zo zijn de scones na het bakken makkelijk uit elkaar te houden. Geen ronde uitsteker in huis? Je kunt ook een glas of leeg blikje gebruiken om ronde scones uit te steken, of vorm met de hand een ronde plak van het deeg en snij het in punten voor driehoekige scones.

Omdat er geen ei aan te pas komt, is dit recept voor scones ook heel makkelijk vegan te maken: Vervang de boter door een plantaardige variant en vervang de karnemelk door je favoriete plantaardige alternatief voor melk, plus een eetlepel appelazijn of citroensap.

Je kunt de scones ook bakken in de airfryer. Leg ze met voldoende tussenruimte in het mandje van de airfryer en bak ze in 10-12 min op 180º C goudbruin en gaar.

Scones
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Tussendoortjes recepten, Snacks recepten en getagged met Bakpoeder, Rozijnen, Patentbloem

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie