Pompoen cupcakes

Zijn ze niet schattig, deze pompoen cupcakes met herfstige kruiden, echte pompoen in het beslag en mini pompoentjes van marsepein erop? De pompoentjes maak je met marsepein, wat kleurstof en een houten cocktailprikker.
Je kunt dit recept heel makkelijk voorbereiden. Bewaar de pompoencakejes en de mini pompoentjes in een goed afgesloten bak of zak op kamertemperatuur. Doe de frosting alvast in een spuitzak en bewaar die in de koelkast. Zet de cupcakes uiterlijk een paar uur voor het serveren in elkaar. Zo blijven de cakejes lekker luchtig en zijn ze makkelijk mee te nemen.
Voor 12 cupcakes houd je wel de helft van de frosting over, maar een kleinere hoeveelheid is lastig op te kloppen. Een goed excuus om nog meer te bakken! De frosting is ook heerlijk op carrot cake of red velvet taart. Daarnaast kun je het invriezen voor een andere keer. Klop het dan na het ontdooien opnieuw op, om het weer goed spuitbaar te maken).
Tip: Hoewel in Amerika recepten met pompoenpuree ontzettend populair zijn, is het in Nederland nog niet overal verkrijgbaar. Kijk in de supermarkt eens bij de babyvoeding, of maak het zelf door pompoen in de oven te roosteren en daarna te pureren.
- Aantal porties: voor 12 personen
- Bereidingstijd: 40 min. + 20 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: cocktailprikker, garde, spatel, 12 papieren muffinvormpjes, muffinbakvorm, ijsschep of lepel, (staande) mixer met platte menghaak, spuitzak en een gekarteld spuitmondje.
Bereidingswijze
Marsepeinen pompoentjes
- Meng een klein stukje marsepein met een puntje groene levensmiddelen kleurstof. Rol hier een dunne sliert van. Snijd de sliert in stukjes van 2 cm en vorm er gekromde steeltjes van.
- Meng de rest van de marsepein met een puntje oranje levensmiddelen kleurstof en rol er bolletjes ter grootte van een knikker van. Snijd de bolletjes doormidden en vorm er halve pompoentjes van door er met een cocktailprikker rondom inkepingen in te duwen.
- Duw de steeltjes in de bovenkant van de pompoentjes. Bewaar de marsepeinen pompoentjes tot gebruik in een bakje buiten de koelkast.
Pompoencakejes
- Verwarm de oven voor op 170º C (hetelucht). Klop de basterdsuiker met de eieren tot de suiker is opgelost en het duidelijk lichter van kleur is geworden. Klop de olie en de pompoenpuree erdoor.
- Meng de bloem, bakpoeder, koekkruiden en zout in een andere kom met een garde goed door elkaar. Spatel dit door het beslag.
- Leg in elke holte van de muffinbakvorm een papieren muffinvormpje. Schep het beslag in de muffinvormpjes. Dit gaat het makkelijkste met een ijsschep, maar het kan ook met twee lepels. Schep de vormpjes voor ongeveer ⅔ vol.
- Zet de muffinvorm onder in de oven en bak de pompoencakejes in 20 minuten goudbruin en gaar. Prik met een cocktailprikker in de cakejes om te testen of ze gaar zijn. Als de cocktailprikker er schoon uitkomt, zijn de cakejes klaar. Laat de cakejes afkoelen op een rooster.
Roomkaas frosting
- Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Klop de boter met ongeveer ⅔ van de poedersuiker op tot het helemaal wit, zacht en luchtig is. Dit gaat het makkelijkste in een staande mixer met een platte menghaak en kan wel 10 minuten duren. Schraap tussendoor een paar keer de boter van de wand van de kom om te zorgen dat alles goed meegenomen wordt.
- Klop de roomkaas erdoor en naar smaak vanille extract en een piepklein snufje zout. Voeg nu de rest van de poedersuiker toe om de frosting wat meer stevigheid te geven.
- Doe de frosting in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit een krans op de afgekoelde pompoencakejes. Leg in het midden van elke krans een marsepeinen pompoentje.
Tijd om te smullen!
Opmerkingen (0)