Plaattaart
Het ultieme recept om restjes te verwerken! Dit basisrecept voor plaattaart is ontzettend veelzijdig. Eigenlijk is het een basisformule voor plaattaart: bodem + saus + vulling + accent.
Voor de bodem gebruiken we bladerdeeg (koelvers of uit de diepvries). Daarbovenop een saus. Dit kan iets romigs zijn zoals roomkaas, mascarpone of ricotta, maar bijvoorbeeld ook tomatensaus, cranberrysaus, pesto, barbecuesaus, chutney of zelfs curry. Dan kies je één of twee hoofdingrediënten voor de vulling. Dit kan groente zijn zoals courgette, asperge, paddenstoelen, spruitjes of pompoen, of iets van vis of vlees. Tot slot maken we de plaatpizza af met een accent, kleine stukjes van iets met een uitgesproken smaak of textuur, zodat niet elke hap hetzelfde is. Denk hierbij aan gedroogde tomaatjes, uitgebakken spekjes, nootjes, kaas of rucola. Sommige toppings zoals burrata, gerookte zalm, rauwe ham of rucola zijn het lekkerst als ze pas na het bakken worden toegevoegd.
Je kunt de plaattaart als borrelhapje of voorgerecht serveren, of als (avond)maaltijd, eventueel aangevuld met een simpele salade of soep.
Tip: Kook stevige groentesoorten zoals spruitjes en wortel 5 minuten voor of snijd er dunne plakjes van. Bak ingrediënten die veel vocht verliezen en waarbij het belangrijk is dat ze goed gaar zijn, eerst voor in een koekenpan.
- Aantal porties: 4 personen
- Bereidingstijd: 20 min. + 30 min. oventijd
- Keukenbenodigheden: bakplaat, bakpapier, keukenmes, vork en een spatel of lepel
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 200º C (hetelucht).
2. Laat plakjes bevroren bladerdeeg losjes afgedekt naast elkaar 5 minuten ontdooien. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwijder het plastic velletje aan de achterkant van de plakjes bladerdeeg en leg ze op de bakplaat. Zorg dat de randen een klein stukje overlappen en druk de naden aan. Of gebruik een kant en klare lap koelvers bladerdeeg.
3. Kerf het bladerdeeg 1 cm van de rand in, maar snij niet helemaal door. Prik het bladerdeeg op enkele plaatsen in met een vork.
4. Verdeel de roomkaas met een spatel of achterkant van een lepel over het bladerdeeg, maar laat de rand vrij. Bestrijk de rand eventueel met een scheutje (koffie)melk of een losgeklopt eitje voor een mooie kleur tijdens het bakken.
5. Snijd of scheur grotere paddenstoelen in plakjes. Breng goed op smaak met peper en zout en schep ze royaal om met olie. Verdeel de paddenstoelen over het bladerdeeg. Snijd de harde kaas in kleine blokjes en verdeel dit over de paddenstoelen.
6. Bak de plaattaart onder het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Snijd of knip de plaattaart in stukken, verdeel de rucola erover en geniet!
Vegan plaattaart, plaattaart met fruit en andere variaties
In dit basisrecept gebruiken we bladerdeeg. Je kunt een rol koelvers bladerdeeg gebruiken of plakjes bladerdeeg uit de vriezer. In plaats van bladerdeeg kun je voor de bodem variëren met deeg voor hartige taart, flammkuchendeeg of pizzadeeg. Gebruik vegan bladerdeeg en een plantaardige (room)kaas of tapenade om met gemak een vegan plaattaart te maken.
Behalve hartige toppings is het ook heerlijk om een zoete plaattaart, bijvoorbeeld met fruit, te maken. Roomkaas is heerlijk in combinatie met aardbeien of frambozen (voeg zacht fruit pas na het bakken toe). Je kunt ook jam, gele room of amandelspijs (losgeklopt met een eitje) gebruiken als basis voor een zoete plaattaart. Harde fruitsoorten zoals appel, (gestoofde) peer en perzik kunnen ook meegebakken worden.
Opmerkingen (0)