Pavlova met walnoten, honing en verse vijgen
Deze luchtige pavlova is dé spectaculaire afsluiting voor een feestelijk diner!
20 min + 2 uur oventijd
De basis van deze pavlova bestaat uit een flinke meringue, zo wit als sneeuw. Daar bovenop een romige laag van onze crème chantilly met walnoten, honing en verse vijgen. De meringue kun je prima een dag van tevoren bereiden waardoor dit feestelijke dessert op het moment suprême in een handomdraai op tafel staat.
Het geheim van een hagelwitte pavlova zit ‘m in een lage oventemperatuur en een snufje wijnsteenbakpoeder. Dit zorgt voor een mooi stabiel schuim. Het maiszetmeel in dit recept zorgt voor een meringue met een brosse buitenkant met in het midden de textuur van marshmellows.
- Aantal: Voor 6 personen.
- Bereidingstijd: 20 minuten + 120-150 minuten oventijd.
- Keukenbenodigdheden: Mixer, bakplaat, bakpapier, lepel.
Bereidingswijze
Meringue
- Verwarm de oven voor op 140º C. Maak een (liefst metalen) kom en de gardes van de mixer vetvrij door deze om te spoelen met kokend water. Spoel na met koud water om af te koelen en maak droog met schoon keukenpapier.
- Doe de eiwitten met het wijnsteen bakpoeder in de schone kom en klop de eiwitten stijf.
- Voeg lepel-voor-lepel de suiker toe en mix tot een glanzende meringue.
- Voeg tot slot het maïszetmeel toe en mix de meringue nog 30 seconden goed door.
- Teken op de onderkant van een vel bakpapier af hoe groot de pavlova moet worden. Schep de meringue in het midden van de getekende cirkel, strijk met behulp van een lepel wat uit richting de zijkanten en gebruik de achterkant van de lepel om de meringue in nette banen omhoog te trekken zodat een halve bolvorm ontstaat.
- Maak een lichte kuil in de bovenkant zodat er straks plaats is voor lekker veel vulling.
- Verlaag de oventemperatuur naar 100º C.
- Zet de pavlova in het midden van de oven en bak afhankelijk van de grootte in 2 tot 2,5 uur droog.
- Laat de pavlova vervolgens nog minimaal 1 uur afkoelen in de oven met de deur op een kier.
Assemblage
- Verwijder voorzichtig het bakpapier van de onderkant van de pavlova.
- Meng de instant cream met melk en water met een mixer met garde in 3 minuten op de hoogste versnelling.
- Spreid de opgeklopte room uit over de bovenkant van de pavlova en verdeel de walnoten, honing en verse vijgen erover.
- c
Tip: Om dit dessert nog wat frisser te maken kun je de crème mengen met een schep Turkse yoghurt.
Opmerkingen (3)
Heb je de oven voorverwarmd op 140º C?
Was het eiwit stevig genoeg opgeklopt (kon je de kom ondersteboven houden zonder dat het eiwit er uit glijdt)?
Hoe groter (en hoger) de meringue, hoe langer de droogtijd. De kuil in het midden bij stap 6 zorgt er ook voor dat de binnenkant makkelijker droogt.
Ik gebruik zelf een hetelucht oven. Indien je boven- en onderwarmte gebruikt mag je de temperatuur (zowel van het voorverwarmen als van het drogen van de meringue zelf met 10% verhogen. Je kunt de temperatuur ook nog verder verhogen, maar dan bestaat het risico dat de meringue minder wit blijft. Elke oven is anders, dus het zou kunnen dat de droogtijd langer is.
Rustig af laten koelen in de oven is inderdaad ook belangrijk, dit voorkomt scheuren (het zou dan al niet meer vloeibaar moeten zijn). De pavlova hoeft niet volledig bros te worden, een beetje chewy mag hij in het midden wel zijn.
De hoeveelheid suiker zou ik persoonlijk niet veranderen, dit zorgt ook voor stabiliteit van de meringue. Je zou er wel voor kunnen kiezen om een minder zoete topping te gebruiken, zoals Turkse yoghurt en vers fruit zonder honing.
Leuk dat je aan de slag bent gegaan! In het recept staat 2 uur tot 2,5 uur, wellicht moet het dan toch iets langer. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de pavlova nog minimaal 1 uur afkoelt, waardoor de binnenkant nog als het waren kan verder 'rijzen'. Heb je dit ook gedaan? De suiker is wel een basis ingrediënt in dit recept. Ik ga je bericht doorsturen naar onze receptontwikkelaar in de hoop voor wat extra tips. We proberen zo snel mogelijk hierop terug te komen. Groetjes, De Notenshop