Panna Cotta
Panna cotta bekent in het Italiaans ''gekookte room'' en veel meer hoef je voor dit klassieke Italiaanse dessert niet te doen. Door de toevoeging van gelatine stijft de room tijdens het afkoelen op, waardoor je de panna cotta zowel in een glaasje als gestort op een bordje kunt serveren. Heerlijk met een topping van vers fruit, karamel of chocolade siroop.
Tip: Wij vinden een ratio van half slagroom, half melk de perfecte balans tussen een romige panna cotta die niet te zwaar valt. Er zijn ook puristen die alleen slagroom gebruiken of in verhouding een kleine hoeveelheid melk. Je kunt de verhouding slagroom-melk naar wens aanpassen, zolang de hoeveelheid vloeistof op het aantal blaadjes gelatine maar gelijk blijft.
- Aantal porties: 4 personen
- Bereidingstijd: 10 min. + 4 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: Steelpan, garde of bakspatel, 4 timbalen of glaasjes (100-125 ml inhoud)
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar
2. Week de blaadjes gelatine een-voor-een in een schaal met ruim koud water en laat ze minimaal 15 minuten werken.
3. Doe de slagroom met de melk en suiker in een pannetje en breng dit rustig tegen de kook aan. Zet het vuur uit en laat een paar minuten afkoelen. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze een-voor-een door de warme room. Roer als laatste het vanille extract er door heen.
4. Spel de glaasjes voor de panna cotta om met koud water en schenk de warme room erin. Dek de glaasjes bij voorkeur af, laat nog even afkoelen op het aanrecht en zet de panna cotta dan minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Serveer de panna cotta met een topping naar keuze, zoals karamel of chocolade siroop, een coulis van rood fruit of verse bosvruchten.
Tip: Om de panna cotta op een bordje te storten kun je de rand het beste eerst even losmaken met een mesje en de vorm kort in het water dopen. Dit gaat het beste wanneer je de panna cotta in een metalen timbaaltjes heb gemaakt. Je kunt de panna cotta ook in glazen potjes maken en daarin serveren zonder ze om te draaien.
Kokos panna cotta, panna cotta met koffie en andere variaties
In Italië zul je waarschijnlijk alleen panna cotta van slagroom geserveerd krijgen, maar als je het zelf maakt kun je naar je hartelust variëren. Voor een lactosevrije panna cotta kun je de room vervangen door een plantaardige variant. Kokosroom geeft een heel andere smaak aan de panna cotta en zou heel goed passen als afsluiter van een Aziatisch diner. Voor een volledige plantaardige variatie op de panna cotta kun je de gelatine daarnaast nog vervangen voor agar agar (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de juiste verhouding en toepassing)
Naast de topping kun je de basis van de panna cotta ook een extra smaak of kleur meegeven door de slagroom te infuseren. Voeg bijvoorbeeld een schepje oploskoffie, matcha of cacao toe aan de slagroom of laat een zakje Earl Grey thee meetrekken. En met een snufje blauwe spirulina of roze dragen fruit tover je de panna cotta in een handomdraai om tot een onverwachte geboorte aankondiging (natuurlijk met muisjes als topping!)
Opmerkingen (0)