Palmsuiker - Hét Alternatief
Wat is palmsuiker?
Palmsuiker is een natuurlijke, ongeraffineerde zoetstof die veel mineralen bevat. De suiker wordt gewonnen uit de Arengpalm. Deze palm komt voornamelijk voor in Maleisië, Indonesië en de Filipijnen. De palmsuiker die wij in Nederland voornamelijk kennen wordt ook wel gula djawa of Javaanse palmsuiker genoemd. De gula jawa is een icoon van de Zuidoost-Aziatische keuken en is daarbij ook genoemd naar het Indonesische eiland Java.
De smaak van palmsuiker
Palmsuiker is een rijkelijk ingrediënt dat zowel diepte als zoetigheid toevoegt aan elke taart of andere zoet gerecht dat je gaat maken. Palmsuiker dient hierbij als vervanger voor traditionele suiker. In vergelijking met gewone suiker is het iets minder zoet, bevat het meer nuttige voedingsstoffen en heeft het een iets karamelachtige smaak. Als je een suiker alternatief zoekt, is palm suiker de vervanging! Je kan palmsuiker gemakkelijk online kopen, of vinden bij de toko.
Veel gebruikt in Zuidoost Azië
In de Zuidoost-Aziatische keuken is Javaanse suiker een veelvoorkomend ingrediënt. Deze natuurlijke zoetstof wordt voornamelijk gebruikt om balans tussen zoet en zout te creëren. De vis in Zuidoost Azië is namelijk vaak een stuk zouter dan bij ons. Zo wordt het ook vaak in snoepgoed en nagerechten gebruikt.
Je kan palmsuiker op dezelfde manier gebruiken als je normale tafelsuiker. Zowel op tafel, of als toevoeging bij een warm gerecht is palmsuiker een goed, lekker en gezond alternatief.
Palmsuiker: gezond & lekker
Hoe is het mogelijk dat palmsuiker gezonder is dan riet- en kristalsuiker? Beide suikers zijn geraffineerd, dit betekent dat ze gezuiverd zijn in de fabriek. Tijdens dit zuiveren worden de nuttige voedingsstoffen eruit gehaald. Palmsuiker is ongeraffineerd en bevat daardoor veel nuttige voedingsstoffen, waaronder:
- Kalium
- Magnesium
- IJzer
- Boor
- Zink
- Zwavel
- Koper
- Vitamines B1, B2, B3, B6
Naast dat palmsuiker dus nuttige voedingsstoffen bezit, heeft deze natuurlijke zoetstof minder calorieën dan traditioneel tafelsuiker. Nu is minder calorieën vaak al een goed teken, maar de suikers van palmsuiker zijn ook een stuk trager dan suikers van riet- en kristalsuiker. Het gevolg hiervan is dat suikers langzamer worden opgenomen in de bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog is. Een lagere bloedsuikerspiegel geeft minder kans op diabetes type II, dat steeds in meerdere mate voorkomt.
Al met al is palmsuiker dé alternatieve zoetstof voor de traditionele tafelsuiker. Stapt je al over?
Opmerkingen (0)