Overnight Meergranen Bagels
De geur van versgebakken brood bij het ontbijt of bij de lunch is onweerstaanbaar! Het deeg voor deze fantastische meergranen bagels kun je de avond van tevoren voorbereiden. De volgende ochtend kook en bak je de bagels af. Terwijl de oven voorverwarmt worden de bagels kort gepocheerd. Geen zorgen, dit klinkt een stuk ingewikkelder dan het is! Door dit heet water badje krijgen de bagels hun karakteristieke chewy textuur.
30 min. + 12-14 uur opstijftijd
In dit recept gebruiken we een combinatie van rogge, spelt en tarwemeel. Je kunt variëren met verschillende graansoorten en de bagels versieren met je favoriete toppings!
- Aantal porties: 8
- Bereidingstijd: 30 min. + 12-14 uur wachttijd + 20 min oventijd
- Keukenbenodigdheden: Keukenmachine met deeghaken, vershoudfolie, bakpapier, bakplaat, kookpan, schaar, schuimspaan en een bakkwastje.
Voorbereiden deeg (‘s avonds)
- Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed dit in een keukenmachine met deeghaken tot een elastisch deeg waar je een vliesje van kunt trekken (kneed eventueel even na met de hand). Vet een kom licht in met olie en wentel het deeg hier in om. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rusten.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke porties van ongeveer 100 gram. Vorm bolletjes van het deeg door je hand als een kooitje over een stuk deeg te zetten en draai net zo lang rond tot je een strak bolletje hebt. Dek de bolletjes losjes af met een stuk vershoudfolie en laat 20 minuten rusten.
- Druk in het midden van elk bolletje een gat en rek dit uit door je wijsvingers om elkaar heen te draaien. Het gat zal kleiner worden tijdens het rijzen en bakken, dus maak de gaten flink wat groter. Leg de bagels met voldoende tussenruimte op een vel bakpapier. Dek ze losjes af met vershoudfolie en zet ze in de koelkast.
Koken en bakken (de volgende ochtend)
- Verwarm de oven voor op 220º C. Breng een pan met ruim kokend water aan de kook met 1 tl baking soda en 1 el stroop of honing. Haal de bagels uit de koelkast. Zet een met bakpapier beklede bakplaat en alle benodigdheden voor de toppings klaar.
- Knip het bakpapier rondom de bagels los en laat een bagel in het kokende water zakken. Verwijder na 30-60 seconden het bakpapier en draai de bagel om. Kook de andere kant nog 1 minuut. Haal de bagel met behulp van een schuimspaan uit het water en leg deze op de bakplaat. Kook zo alle bagels.
- Bestrijk de gekookte bagels licht met het losgeklopte eiwit. Bestrooi met een of meerdere toppings naar keuze. Bak de bagels in 20 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat de bagels wat afkoelen voor je ze doorsnijdt.
- Geniet van je lunch met homemade meergranen bagels!
Tip: Je kunt deze bagels prima invriezen. Laat de bagels na het bakken helemaal afkoelen, snijd ze doormidden en verpak ze goed. Laat de bagels wanneer je ze weer wilt eten een half uurtje ontdooien en rooster de helften in de broodrooster. Of piep ongesneden bagels na het ontdooien een minuut of vijf op in een hete oven.
Opmerkingen (0)