Oven pancake
Ken je de plaat pancake of oven pancake al? Deze trend is over komen waaien uit Amerika en wij zijn helemaal fan! In plaats van losse pannenkoeken bak je gewoon een reuze pannenkoek op een bakplaat in de oven. Het grote voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt en dat de pannenkoeken voor iedereen tegelijk klaar zijn.
Heeft de één liever chocolate chips en de ander liever vers fruit of naturel pancakes? Geen enkel probleem, beleg elke hoek gewoon met een andere topping en snij de pancake na het bakken in stukken. Dit recept is voor een dikke fluffy American style oven pancake, heerlijk met vers fruit en maple syrup.
Onze kant-en-klare American Pancakemix is trouwens ook ideaal voor deze oven pancake! Dit recept gaat uit van een bakplaat van 30 x 25 cm. Heb je een grotere bakplaat, bijvoorbeeld van 30 x 40 cm? Neem dan van alle ingrediënten de helft extra.
- Aantal porties: 4
- Bereidingstijd: 45 min.
- Keukenbenodigdheden: garde, kom, bakspatel, bakplaat met opstaande rand
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Zeef de droge ingrediënten (bloem, maïzena, baking soda, bakpoeder, poedersuiker en zout) boven een kom door elkaar.
3. Vet een bakplaat met opstaande rand royaal in met boter. Giet het beslag op de bakplaat. Voor extra luchtige pannenkoeken laat je het beslag 20-30 minuten afgedekt staan op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 C (hetelucht).
4. Verdeel toppings naar keuze over het beslag (in iedere hoek een andere topping) en bak de pancake in 15-20 minuten gaar. De pancake is klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt.
5. Zet eventueel nog een minuutje onder de grill om de bovenkant wat extra kleur te geven.
Snijd de pancake in stukken en serveer direct. Heerlijk met vers fruit, poedersuiker, mini marshmallows of maple syrup.
Tip: Vers of bevroren fruit en stukken chocolade kunnen tijdens het bakken in het beslag “zinken”. Nadat de pancake uit de oven komt kun je dit oplossen door gewoon nog wat vers fruit of chocolate chips toe te voegen. Gevriesdroogd fruit is veel lichter van gewicht en heeft hier geen last van. Laat gevriesdroogd fruit een paar minuten weken in lauw water, dep het droog en verdeel het over het beslag: best of both worlds!
Pizza pancake, BBQ pancakes en andere variaties
Het handige van deze oven pancake is al het beslag op één bakplaat gaat. Daardoor kun je het aantal porties gemakkelijk aanpassen door een andere maat bakplaat te gebruiken en is alles tegelijk klaar. In plaats van een grote bakplaat kun je ook een bakvorm of juist kleine bakplaatjes gebruiken. Bij een ronde bakvorm kun je de porties in punten snijden, waardoor je een soort pizza pancake krijgt. Kleine bakplaatjes kunnen ook op de BBQ (met het deksel gesloten) gebakken worden.
De maïzena zorgt voor een extra luchtige pancake, je kunt het ook vervangen door gewone bloem. De poedersuiker kun je vervangen door een ander type suiker, elke soort geeft weer net een andere smaaknuance. In plaats van boter kun je ook een neutrale olie gebruiken. Geen baking soda of juist geen bakpoeder in huis? Dit recept komt niet zo precies, gebruik gewoon een theelepel extra van hetgeen je wel in huis hebt (heb je allebei niet, gebruik dan zelfrijzend bakmeel of een extra ei).
Opmerkingen (0)