Onigiri (Japanse rijsthapjes)
In Japan vind je overal konbini’s. Een soort mini supermarktjes die de hele dag open zijn waar ze vooral eten en drinken voor onderweg verkopen. Ze staan bekend om de goede kwaliteit van het eten en deze Japanse rijsthapjes zijn favoriet.
Er zijn onigiri’s met verschillende vullingen en vormen. Vandaag maken we klassieke driehoekjes gevuld met tuna-mayo. In de Japanse konbini’s worden ze omwikkeld met nori, los verpakt, zodat het lekker knapperig blijft. Speciale zakjes hiervoor zijn soms te koop bij Aziatische supermarkten, maar je kunt de onigiri ook gewoon versieren met een strookje nori zoals op de foto.
Tip: Sushi rijst is lauw en vers verreweg het lekkerst. In de koelkast wordt de rijst hard (niet lekker). Bewaar de onigiri daarom op kamertemperatuur en eet ze binnen maximaal 6 uur op.
- Aantal porties: voor 4 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 20 min. wachttijd
- Keukenbenodigdheden: kookpan, spatel, onigiri mal (optioneel) en een schoteltje
Bereidingswijze
- Spoel de rijst zorgvuldig in koud water. Giet af, voeg het water toe en laat bij voorkeur eerst 20 minuten weken. Kook de rijst vervolgens (in hetzelfde water) in 15 minuten gaar met het deksel op de pan.
- Laat de tonijn uitlekken. Prak de tonijn fijn met een vork en meng met de mayonaise en sojasaus tot een smeuïge vulling. Voor een spicy tuna-mayo kun je wat gemalen cayennepeper toevoegen.
- Proef of de rijst gaar is en schep de rijst voorzichtig los. Doe het deksel meteen terug op de pan om te voorkomen dat de rijst afkoelt en uitdroogt. Het vormen van de onigiri’s gaat het beste als de rijst nog warm is. Zet een bakje met zout en een kommetje met water klaar. Maak je handen vochtig en wrijf wat zout tussen je handen. Herhaal dit voor het maken van elke onigiri, hiermee wordt de buitenkant gezout, wat ervoor zorgt dat de rijst vers blijft.
- Leg ongeveer 50 gram gekookte rijst (een flinke eetlepel) op een hand, schep er een vijfde deel van de vulling op en dek af met een tweede schep rijst. Vorm er eerst een luchtige bal van (met de vulling in het midden) en vervolgens een platte driehoek. Je kunt ook een onigiri mal gebruiken, de hoeveelheden zijn dan hetzelfde. Dek de onigiri af onder een vochtige doek en ga zo verder met de rest.
- Strooi de furikake op een schoteltje en druk de randen van de onigiri's hier in. Knip een nori sushi vel in stroken en versier de onigiri’s hier desgewenst mee, of pak ze in in een nori vel als je direct op gaat eten. Het is ook lekker om de onigiri - zonder nori - krokant te bakken in een beetje sesamolie (yaki onigiri).
Itadakimasu!
Opmerkingen (0)