Oliebollen
Wanneer de dagen korter worden en het weer guurder krijgen we er spontaan zin in: oliebollen! Vanaf oktober tot nieuwjaarsdag verkrijgbaar en natuurlijk onlosmakelijk verbonden met oudjaarsavond. Dit jaar hoeven we niet in de kou in de rij bij de kraam, want met dit basisrecept maak je ze helemaal zelf.
Met krenten of naturel, goedgevuld met stukjes appel en sukade of zelf hartig: wanneer je zelf oliebollen bakt maak je ze zoals je zelf wilt! Onderaan het recept vind je een aantal klassieke en moderne suggesties voor variaties.
Tip: Het bakken van oliebollen brengt helaas ook voor een typische oliebollen geur in huis. Zorg voor goede ventilatie tijdens het bakken van de oliebollen en knoop eventueel een theedoek over het hoofd om de geur uit je haren te houden. Frituur je in de schuur? Vergeet ook dan de ventilatie niet en laat het beslag binnen, bij voldoende warme, rijzen.
- Aantal porties: 20
- Bereidingstijd: 45 min. + 60 min. wachttijd
- Keukenbenodigdheden: vergiet, mixer, theedoeken, (houten) spatel, gietijzeren pan of frituurpan, thermometer, oliebollentang of lepels, schuimspaan en keukenpapier
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Wel de rozijnen en krenten 30 minuten in lauw water. Giet af, spoel af, laat uitlekken en dep zorgvuldig droog.
2. Roer de bloem, gist, suiker en zout in een ruime kom door elkaar.
3. Verwarm de melk 30 seconden in de magnetron tot handwarm. Klop het ei los, voeg toe aan de melk en giet dit bij het bloemmengsel. Mix kort maar zorgvuldig tot een kleverig beslag.
4. Verdeel het beslag over twee ruime kommen. Spatel de rozijnen en krenten door de helft van het beslag. Giet warm water over twee theedoeken, knijp goed uit en dek de kommen met beslag af met de vochtige theedoeken. Zet tochtvrij weg, bijvoorbeeld in een keukenkastje, en laat zo 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
5. Vul een zware pan of frituurpan tot de helft met olie en verhit tot 180º C. Zorg ervoor dat de pan stevig staat in een goed geventileerde ruimte. Roer het gerezen oliebollenbeslag even door met een spatel. Doop de oliebollentang of lepels kort in de hete olie, schudt af en schep van onder naar boven een portie deeg uit de kom. Laat de portie deeg snel maar voorzichtig in de hete olie glijden en bak zo een stuk of 5 oliebollen tegelijk. Bak de oliebollen in zo’n 3 minuten per kant bruin. Draait een oliebol niet vanzelf om, tik ‘m dan even aan met de tang of schuimspaan.
6. Schep de oliebollen met behulp van de schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo verder tot al het beslag op is. Bestrooi de oliebollen voor het serveren royaal met poedersuiker. Fijne jaarwisseling!
Gebruik verse olie om de oliebollen in te bakken. Je kunt de olie meerdere keren gebruiken.
Tip: overgebleven oliebollen zijn het lekkerst wanneer je ze een paar minuten opwarmt in een warme oven.
Oliebollen met gele room, vegan oliebollen en andere variaties
Sommige mensen houden van oliebollen met krenten en rozijnen, anderen eten ze liever naturel. Dit basisrecept kun je voor het rijzen in verschillende porties verdelen. Spatel door elke portie een andere vulling. Zo maak je met hetzelfde gemak verschillende varianten, voor ieder wat wils! Wat dacht je bijvoorbeeld van chocoladedruppels, rum-rozijnen, stukjes gekonfijte gember of cranberries?
Naturel oliebollen geef je in een handomdraai een upgrade door ze te vullen met gele room. Snijdt gewoon de afgekoelde oliebollen doormidden en spuit de gele room ertussen. Bestrooi royaal met poedersuiker en het smullen kan beginnen.
Mini oliebollen maak je met een mini ijstang of twee kleine lepels. De baktijd wordt dan korter. Rol de warme oliebolletjes direct na het uitlekken door wat kaneelsuiker voor een lekkere hapklare traktatie.
Liever plantaardig of geen ei in huis? Het ei in dit recept zorgt voor extra rijke en luchtige oliebollen, maar je kunt het prima weglaten. Gebruik in dat geval wat meer gist (14 gram gedroogde instant gist op 500 gram bloem) en je favoriete plantaardige melk of water. Je kunt ook een deel van de melk vervangen door bier voor luchtige en smaakvolle oliebollen.
Wist je dat veel bakkers een speciaal soort poedersuiker gebruiken die niet smelt? Dit zogeheten decoratiepoeder blijft mooi wit, zelfs wanneer je gebak of oliebollen invriest. Zo ziet het gebak er altijd aantrekkelijk uit. Slim truucje!
Oliebollenmix compleet
Wil jij wel graag oliebollen bakken, maar zie je het niet zitten om het deeg helemaal zelf te maken? Haal dan snel onze oliebollenmix compleet in huis! Dit is een kant-en-klare mix, waar je alleen water aan toe hoeft te voegen.
Opmerkingen (0)