Notenmelk pistache

Zelf notenmelk maken: een romige traktatie uit eigen keuken
In deze variant maken we gebruik van pistachenoten, maar je kunt de noten 1-1 vervangen voor andere varianten. In tegenstelling tot amandel- of havermelk, heeft pistachemelk een uitgesproken karakter dat perfect past in zowel zoete als hartige toepassingen. Denk aan een scheutje in je koffie, over havermout, of als basis voor een romige matcha latte.
Het zelf maken van notenmelk heeft een groot voordeel: je weet precies wat erin zit. Geen toegevoegde suikers of conserveermiddelen – puur, vers en op maat gemaakt naar jouw smaak.
En het mooiste? Het is makkelijker dan je denkt. Hieronder vind je het recept.
- Aantal porties: 500ml
- Bereidingstijd: 4 uur voorbereiden + 5 minuten nabewerken
- Keukenbenodigdheden: nutribullet of sterke blender, fijne zeef of kaasdoek, schone luchtdichte fles
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar.

2. Doe de noten in een kom en giet er ruim water over. Laat minstens 4 uur weken (liefst een hele nacht). Spoel ze daarna goed af.


3. Voeg de noten samen met 500ml vers water in een krachtige blender of Nutribullet. Voeg eventueel de ahornsiroop, vanille en zout toe. Blend gedurende 1–2 minuten tot de melk helemaal glad is.

4. Giet het mengsel door een fijne zeef, kaasdoek of notenmelkzak als je een supergladde melk wilt. Voor een meer “volle” melk kun je dit ook overslaan maar let er dan wel op dat je stukjes in je melk blijft houden.
5. Giet de pistachemelk in een schone fles of pot. Bewaar in de koelkast tot 4 dagen. Goed schudden voor gebruik!

Extra tips:
- De overgebleven pulp kun je verwerken in smoothies, granola of bakrecepten.
- Voor een extra romige variant gebruik je minder water (bijv. 300ml)
- Probeer ook eens een snufje kaneel of kardemom voor een warmere smaak.
Opmerkingen (0)