Naturel muffins
Voor onderweg, bij de koffie of op een feestje: van een goede muffin worden wij altijd blij! Met dit makkelijke basisrecept voor naturel muffins maak je de lekkerste muffins gewoon zelf.
Door een lekkere vulling zoals fruit, nootjes of chocolade aan het beslag toe te voegen tover je in een handomdraai eindeloos veel variaties uit de oven. Onze favorieten zijn blueberry muffins en muffins met chocolade (erin, erdoor én erop!). Inspiratie nodig? Onderaan het recept vind je volop tips voor de lekkerste variaties. Tip: voor dit recept heb je geen ingewikkelde apparaten nodig en de muffins staan snel in de oven, het is daarom heel geschikt om met kinderen te maken (wel even opletten, het beslag is niet geschikt om van te snoepen vanwege het rauwe ei).
- Aantal porties: 12
- Bereidingstijd: 20 min.
- Keukenbenodigdheden: garde, bakspatel, oliebollentang of twee lepels, papieren muffinvormpjes of bakpapier, muffin/cupcake bakvorm
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 200º C (hetelucht).
2. Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, suiker en zout) in een kom en roer met een garde door elkaar. Meng de natte ingrediënten (olie, melk, eieren en vanille) in een andere kom door elkaar.
3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en spatel alles kort maar zorgvuldig door elkaar. Meng vooral niet te lang, het is niet erg als er nog kleine klontjes in het beslag zitten. Voeg nu eventuele vulling naar keuze zoals fruit, nootjes of chocolade toe.
4. Schep de vormpjes tot vlak onder de rand vol voor lekkere grote muffins. Bestrooi de muffins naar wens met rietsuiker, crumble of ander lekkers.
5. Bak de muffins in het midden van de oven afhankelijk van de grootte in 20-30 goudbruin en gaar. De muffins zijn klaar als een houten cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt. Laat de muffins 5 minuten afkoelen en haal ze daarna uit de bakvorm (het papier kun je laten zitten). Geniet van je zelfgemaakte muffins!
Muffins met chocolade, blueberry muffins en andere variaties
Naturel zijn de muffins heerlijk, maar met een lekkere vulling of topping wordt het helemaal een feestje. Voor klassieke blueberry muffins spatel je lekker veel verse bosbessen door het beslag, maar eigenlijk is al het fruit lekker in combinatie met deze muffins. Gebruik je bevroren fruit? Wentel dit dan eerst even door een beetje bloem om te voorkomen dat de vulling naar de bodem zakt. Strooi voor de muffins de oven ingaan een beetje rietsuiker of grove kruimels (van je favoriete koekjes of gelijke delen bloem, boter en suiker) over de bovenkant voor echte bakery style muffins. Voor chocolate chip muffins spatel je bakvaste chocoladedruppels door het beslag. Voor double (of triple) chocolade muffins voeg je een paar eetlepels cacao en lekker veel chocoladedruppels aan het beslag toe. Druk voor de muffins de oven ingaan nog wat extra chocoladedruppels in de bovenkant van de muffins om het af te maken.
De muffins worden extra rijk van smaak wanneer je een deel van de melk vervangt door crème fraîche of volle yoghurt. In plaats van olie kun je ook gesmolten (room)boter gebruiken, de muffins worden dan minder luchtig, maar wel erg lekker (of ga voor half-half voor de gulden middenweg). Juist liever lactosevrij en/of vegan? Gebruik dan olie en plantaardige melk en vervang het ei door appelmoes of banaan (ook heerlijk in combinatie met granola!).
Geen muffinpapiertjes in huis? Knip vierkante stukken van een vel bakpapier, zet een glas ondersteboven op tafel, leg er een velletje bakpapier op en druk er eenzelfde glas ondersteboven bovenop zodat het papiertje om het onderste glas gevouwen wordt. Leg het papier daarna gewoon in een holte van de muffinbakvorm en vul met beslag.
Opmerkingen (0)