Mini babka's
Daniëlle van @bakselsvandanielle is één van de winnaars van de Foodchallenge met het thema 'Borrelen maar'. Lees hier haar winnende recept!
2 uur en 45 min. + 30 min. bakken
Mini babka's met 4 verschillende vullingen! Met de verschillende vullingen zet je een gevarieerde borrelplank met babka's op tafel. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je favoriete vulling kiezen en meerdere babka's hiermee vullen. Met deze babka's wordt de borrel nóg gezelliger!
- Bereidingstijd: 1 uur voorbereiding, 1 uur 45 minuten rijzen en 25-30 minuten bakken.
- Keukenbenodigdheden: Keukenmachine, deegroller, deegsnijder & mini broodbakblik (11x6cm) of muffinvorm.
Bereidingswijze
- Zorg dat de melk lauwwarm(max 35-40 graden) is en roer de gist en 1el suiker hierdoor. Laat afgedekt 5-10 minuten staan.
- Mix in je mixerkom alvast de bloem, zout en de rest van de suiker. Voeg dan het gistmengsel en de eieren toe. Zet je mixer op een lage stand aan en mix dit tot het een goed geheel wordt. Voeg dan één voor één de boter in blokjes toe. Voeg pas het volgende blokje boter toe op het moment dat de eerste is opgenomen in het deeg.
- Als alle boter erdoor zit mix het deeg dan in +/-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg is goed als je er voorzichtig een vliesje van kan trekken zonder dat dit scheurt.
- Doe het deeg in een ingevette kom en laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is. Ik doe dat in de oven die een rijsstand heeft en maximaal op 40 graden staat.
- Maak ondertussen de vullingen.
- Voor de citroen-maanzaad vulling kan je alle ingredienten goed door elkaar roeren tot één geheel.
- Voor de pesto-mozzarella vulling hoef je alleen de pesto even te snijden/raspen in kleine stukjes.
- Voor de chocolade-espresso vulling smelt je de boter en pure chocolade au bain marie. Vervolgens mix je hier de cacao en espressopoeder door.
- Voor de kaneel-noten vulling mix je de boter, suiker en kaneel door elkaar. Dit zet je apart. Daarnaast hak je de noten grof en doe deze in een apart bakje.
- Ga verder met het vormen van het deeg. Druk hiervoor het lucht uit het deeg en verdeel het in 12 gelijke stukken van +/-80 gr. Leg deze onder een vochtige theedoek, zodat de bolletjes niet uitdrogen.
- Vet de bakvorm goed in met boter en pak 1 bolletje deeg, rol deze uit tot een rechthoek. Dan is het tijd voor de vulling.
- De citroen-maanzaad en chocolade-espresso vulling kan je er zo voorzichtig overheen smeren. Voor de pesto-mozzarella vulling smeer je eerst de pesto over het deeg en verdeel je hier wat mozzarella (evt. pijnboompitjes) over. Voor de kaneel-noten vulling smeer je de kaneel vulling over het deeg en verdeel je hierover heen de noten.
- Rol het deeg vervolgens aan de korte kant op en snijd deze in de lengte door. Draai de strengen zo dat de vulling naar boven zit en draai de strengen dan om elkaar heen. Leg in de bakvorm. Doe dit vervolgens met alle bolletjes deeg. Dek de bakvorm af met folie en laat nog eens 30-45 minuten rijzen tot het verdubbeld is in volume.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrijk de babka’s met wat melk of een losgeklopt ei en bak ze in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm, haal ze hier dan uit en laat afkoelen op een rooster.
Tips
- Van het basisdeeg zou je ook een grote babka kunnen maken in een cakevorm van 25-30cm.
- Varieer met de vulling alles is mogelijk
- Ook warm zijn de babka broodjes heerlijk.
Opmerkingen (0)