Mandarijn-pistachecakejes met ahorn-olijfolieglazuur
Deze mandarijnen-pistachecakejes zijn heerlijk smeuïg, vol van smaak met een subtiele, zoete citrusnoot dankzij de gekookte mandarijnen.
30 min. + 2 uur wachttijd
Ze zijn perfect voor bij de thee, als feestelijke traktatie, of als een verfijnd dessert. Met pistachenoten en amandelmeel als basis zijn ze bijna glutenvrij, mits je glutenvrij bakpoeder gebruikt. Deze kleine cakejes zijn een originele en smaakvolle manier om van mandarijnen te genieten!
- Aantal porties: 12
- Bereidingstijd: 2,5 uur
- Keukenbenodigdheden: keukenmachine, muffinvorm of cakeblik 23 cm, kom en een garde
Bereidingswijze
- Doe de mandarijnen (met schil) in een pan en voeg genoeg water toe om ze onder te dompelen. Breng het water aan de kook en laat de mandarijnen ongeveer 1 tot 1,5 uur zachtjes koken totdat ze zacht zijn. Giet het water af en laat de mandarijnen iets afkoelen. Als je het proces wilt versnellen, kun je de mandarijnen afgedekt 8-10 min in de magnetron doen tot ze zacht zijn.
- Maal de pistachenoten in een keukenmachine tot een fijn poeder. Pas op dat je niet te lang maalt, anders krijg je pistachepasta.
- Snijd de gekookte mandarijnen in stukken en verwijder eventuele pitten. Pureer de mandarijnen met schil en al in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree. Laat iets afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190°C. Klop de eieren in een grote kom. Voeg de mandarijnenpuree toe en meng goed. Voeg vervolgens het amandelmeel, gemalen pistachenoten, zout, vanille-extract en bakpoeder toe. Meng alles voorzichtig door elkaar tot je een glad beslag hebt.
- Als je dit in een muffinvorm maakt, vet dan deze vorm in. Als je een grote cake wil maken, vet dan een ronde cakevorm (ongeveer 23 cm doorsnee) in of bekleed deze met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de muffins ongeveer 30 minuten. En als je de cake maakt, bak je deze ongeveer 40-50 minuten, of tot een tandenstoker die je in het midden prikt er schoon uitkomt. Als de bovenkant te snel bruin wordt, kun je de cake afdekken met wat aluminiumfolie.
- Laat de cake(jes) volledig afkoelen in de vorm. Haal hem daarna uit de vorm en zet hem op een serveerschaal.
Voor het glazuur:
- Mix de ingrediënten totdat het een glad en vloeibaar glazuur wordt.
- Bedek de cake(jes) met het glazuur.
- Versier de cakejes met gehakte pistachenootjes.
Opmerkingen (0)