Lava cakejes

Grote kans dat je ze weleens op de kaart van een restaurant hebt zien staan, want lava cakejes zijn al jaren een populair en klassiek dessert. Ze moeten direct uit de oven geserveerd worden, zodat het midden nog zacht is en er 'als lava' uit loopt zodra je de eerste hap neemt.
Lava cakejes zijn helemaal niet zo bewerkelijk om te maken als je misschien zou denken. De timing is alleen wel iets wat je even onder de knie moet krijgen voor de perfecte consistentie. Wie ze maakt voor een etentje doet er daarom goed aan om het recept eerst een keertje uit te testen. Je kunt het beslag tot een dag van tevoren voorbereiden en in de koelkast bewaren tot gebruik. Gebruik voor dit recept goede chocolade, roomboter en kakelverse eieren.
Dit recept gaat uit van +/- 150 gram beslag per portie voor bakvormpjes met een inhoud van 162,5 ml. Dat is bijvoorbeeld een ovenschaaltje van 7,5 cm doorsnede en 4 cm hoog. Je kunt de inhoud van jouw bakvorm nameten door af te wegen hoeveel gram water er in past. Pas de hoeveelheden in dit recept en de baktijd zo nodig aan als jouw ovenschaaltjes veel groter of kleiner zijn.
Tip: Heb je eidooiers over van een ander recept? In plaats van 4 hele eieren kun je voor dit recept voor lava cakejes ook 2 hele eieren + 2 eidooiers gebruiken.
- Aantal porties: 4 personen
- Bereidingstijd: 25 min. + 14 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: steelpan, metalen (au bain-marie) schaal, (hand)mixer, bakspatel, zeef, ovenschaaltjes (7,5 cm ø) en dessertbordjes
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.

2. Zet een steelpan met kokend water op het vuur. Zet er een (metalen) kom in, zorg ervoor dat de bodem het water nét niet raakt. Smelt de chocolade met de boter in de bovenste kom (au bain-marie).

3. Klop intussen de eieren met de suiker tot de suiker opgelost is en het luchtig en duidelijk lichter van kleur is. Voeg naar smaak een piepklein snufje zout toe.

4. Controleer of de chocolade niet heter dan handwarm is. Klop de gesmolten chocolade door het ei-suikermengsel. Zeef de bloem boven de kom en klop de bloem kort maar zorgvuldig door het beslag. Als je de lava cakejes pas later wilt bakken, dan kun je het beslag nu afgedekt of in een spuitzak in de koelkast bewaren.

5. Verwarm de oven voor op 180º C. Vet glazen of aardewerk ovenschaaltjes zorgvuldig in met boter en bestuif de binnenkant daarna met een laagje cacao.

6. Vul de ovenschaaltjes tot net onder de rand met het beslag. Dit gaat het makkelijkst met twee kleine lepels, of doe het beslag in een spuitzak als je snel een grote hoeveelheid wilt maken.

7. Bak de lava cakejes in 12 - 14 minuten tot de bovenkant droog aanvoelt en de randen gaar zijn. Laat ze 1 minuut afkoelen. Werk daarna snel: snijd de rand rondom eventueel los met een mes en draai een ovenschaaltje om op een dessertbordje. Bestuif naar wens met poedersuiker en serveer de warme lava cakejes direct. Heerlijk met bijvoorbeeld ijs en/of rood fruit!



Pindakaas lava cakejes, lava cakejes met een vulling van witte chocola en andere variaties
Klassieke lava cakejes worden gemaakt met pure chocolade, omdat het bittere van de chocola een goede tegenhanger is voor het machtige beslag. Maar je kunt natuurlijk ook melkchocolade of witte chocolade gebruiken voor een zoetere variatie.
Je kunt lava cakejes van pure chocola ook vullen met witte chocolade voor verrassend effect. Andere smaken die lekker zijn in combinatie met chocolade, zoals bijvoorbeeld karamel of pindakaas, doen het ook goed als vulling in lava cakejes. Vul de vormpjes gewoon met het beslag en schep de extra vulling er als laatste bovenop voordat de lava cakejes de oven ingaan.
Opmerkingen (0)