Kruidnoten
Geen Sinterklaas zonder kruidnoten! Elk jaar een puntje van discussie: vanaf wanneer liggen de kruidnoten in de supermarkt? Als je het ons vraagt is het nooit te vroeg voor kruidnoten. Met dit basisrecept maak je ze lekker zelf wanneer je er zin in hebt.
Wist je trouwens dat de meeste mensen pepernoten zeggen wanneer ze kruidnoten bedoelen? “Officieel” zijn pepernoten de meer robuuste blokjes die naast koekkruiden ook anijs bevatten. Inmiddels zijn kruidnoten zoveel populairder geworden dan de ouderwetse pepernoten dat we kruidnoten meestal pepernoten noemen.
Tip: kruidnoten maken met kinderen met een korte aandacht boog? Maak het deeg tot een dag van tevoren en leg het tot gebruik verpakt in vershoudfolie in de koelkast. Zo kun je samen meteen beginnen met het rollen van de kruidnoten!
- Aantal porties: Een flink bakplaat vol (ongeveer 80 pepernoten)
- Bereidingstijd: 30 min.
- Keukenbenodigdheden: Mixer (optioneel), vershoudfolie, deegroller, bakpapier en een bakplaat
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 175º C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en was je handen.
2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng met een vork door elkaar. Voeg de koude boter toe en meng met een mixer of met de hand tot een kruimelig deeg. Voeg een scheutje melk toe om er een samenhangend deeg van te kneden.
3. Verdeel het deeg in 4 (ongeveer) gelijke delen en rol er dikke slangen van. Snijd de slangen deeg in stukjes van 1 cm en rol tussen je handen van elk stukje een balletje. Voor de precieze Pietjes: 5 gram deeg per balletje
4. Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. In de oven worden de kruidnoten nog iets groter, dus leg ze niet te dicht tegen elkaar aan.
5. Bak de kruidnoten in 15-20 minuten goudbruin. Laat helemaal afkoelen en dan kan het snoepen beginnen!
Chocolade kruidnoten, vegan kruidnoten en andere variaties
Dit recept bevat geen eieren en is daarom extra makkelijk te veganizen: gebruik gewoon je favoriete plantaardige boter en plantaardige melk of room om dit recept voor kruidnoten volledig plantaardig te maken.
Voor chocolade kruidnoten smelt je chocolade naar keuze au bain-marie of in de magnetron. Doop de gebakken kruidnoten een-voor-een onder in de chocolade met behulp van een vorkje. Leg ze op een rooster of bakpapier en laat de chocolade uitharden.
Voor truffel kruidnoten rol je de kruidnoten net nadat je ze door de choclade hebt gehaald door een bakje met een ruime hoeveelheid cacao.
Daarnaast kun je de kruidnoten natuurlijk ook een andere vorm geven. Denk bijvoorbeeld aan reuze pepernoten (twee op elkaar als cookie sandwich met ijs ertussen!) of kruidnoten letters. De Sint is benieuwd naar jullie creaties!
Opmerkingen (0)