Koolhydraatarme frambozen cheesecake met pistache crumble
Voor een fijne cheesecake is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Daarnaast is het belangrijk om de bodem eerst kort voor te bakken, zodat je een lekkere bodem krijgt na het bakken. In plaats van een te natte bodem door de cheesecake vulling.
Je kunt ervoor kiezen om een bakje water in de oven te zetten, dan wordt je cheesecake mooi van vorm zonder te scheuren. Voor de smaak maakt dat niet zoveel uit. Wat je wel kunt doen is de oven uit te zetten als de tijd voorbij is, en dan de cheesecake in de oven laten afkoelen. Je zult zien dat zodra de cheesecake afkoelt, dat de crumble bovenop harder wordt.
Tot slot wordt het een lange wacht voordat je een stuk kunt aansnijden, want de cheesecake gaat daarna nog een nachtje de koelkast in!
- Aantal porties: 16 stukken
- Bereidingstijd: 30 minuten + 65-75 minuten baktijd + 8 uur koeltijd
- Keukenbenodigdheden: Mengkom, mixer, oven, weegschaal, spatel, vierkante bakvorm 18x18cm, bakpapier
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Voeg daarna alle ingrediënten voor de bodem toe aan een mengkom. Meng dit tot een gladde deeg. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Leg de deeg op de bodem en verdeel gelijkmatig. Bak nu de bodem voor 15 minuten in de oven. Laat daarna buiten de oven volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 165 graden hete lucht. Voeg de roomkaas, griekse yoghurt, eieren, erythritol, vanille extract, rasp en sap van de citroen toe aan een mengkom. Mix het geheel voor 1 minuut romig op. Giet de cheesecake vulling vervolgens op de, inmiddels afgekoelde, bodem.
- Verdeel de frambozen over de cheesecake vulling. Maak nu de pistache crumble. Hak eerst de pistache noten grof. Kneed daarna alle ingrediënten met je handen kort door, niet te lang want je wilt een crumble maken. Verdeel daarna de crumble over de cheesecake vulling.
- Bak de cheesecake voor 50 minuten in de midden van de oven. Als de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is, dan is de cheesecake klaar. Mocht je hem nog wat bleek vinden, bak dan voor nog eens 5 a 10 minuten. Zet daarna de oven uit en zet de ovendeur op een kier. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de oven.
- Als de cheesecake in de oven is afgekoeld, zet je hem daarna voor minimaal 8 uur in de koelkast.
Opmerkingen (2)
Je kan de erythtritol en kristal sweet vervangen door gewone suiker. Het enige is dan wel dat hij niet meer helemaal koolhydraatarm wordt omdat je dan gewone suiker gebruikt. De kokosmeel kan je vervangen door amandelmeel, gelukkig moet je dit al toevoegen aan het recept. Dus je moet dan bij de bodem geen 100 gram gebruiken maar dan 115 gram amandelmeel en bij de crumble gebruik je geen 30 gram amandelmeel maar 40 gram amandelmeel.
Hopelijk heeft je dit een beetje op weg geholpen!
Groetjes,
De Notenshop