Knakworst mummies
Een echte party klassieker, knakworstjes in bladerdeeg, maar dan helemaal in Halloween thema.
Dit recept is leuk om met kinderen te maken en je kunt de knakworst mummies makkelijk meenemen. Serveer ze met een bloederig ketchup badje en het feest kan beginnen!
Ook aan de vegetariërs is gedacht: onderaan het recept vind je nog een aantal leuke variaties.
- Aantal porties: 30 stuks
- Bereidingstijd: 60 min. + 30 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: pizza snijder (optioneel), bakpapier, bakplaat, cocktailprikker (optioneel)
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Laat het bladerdeeg een paar minuten losjes afgedekt ontdooien, giet de knakworstjes af en verwarm de oven voor op 190º C (hetelucht).
2. Snijd het bladerdeeg in reepjes van 5 mm, bijvoorbeeld met een pizza snijder.
3. Wikkel om elk worstje twee reepjes bladerdeeg kriskras over elkaar. Wil je ze na het bakken versieren met oogjes? Hou daar dan wat ruimte voor vrij.
4. Leg de worstjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 30 minuten goudbruin en gaar.
Tip: Voor een extra gebruind kleurtje en glans kun je het bladerdeeg voor het bakken bestrijken met een beetje melk of losgeklopt ei.
5. Voor de “oogjes” zijn er verschillende opties, zoals een stipje mosterd, suikeroogjes of chocolade crispies. Die laatste twee kun je vastplakken door een eetlepel poedersuiker te mengen met een paar druppels water. Doe het glazuur met een cocktailprikker op de afgekoelde mummies en druk de oogjes erop. Met een eetbare stift kun je eventueel nog pupillen op de oogjes tekenen.
6. Serveer de knakworst mummies op kamertemperatuur met een badje van ketchup. Griezelig genieten!
Vegetarische mummies, knakwortels en andere variaties
Knakworstjes zijn in allerlei variaties verkrijgbaar, zoals kip, rund of zelfs vegetarisch. Roomboter bladerdeeg bevat boter, maar veel andere soorten bladerdeeg zijn vegan. Wil je een volledig plantaardige of lactosevrije traktatie op tafel zetten of extra groente “verstoppen”? Maak dan ook eens zelf knakwortels van kleine worteltjes: Kook de wortels beetgaar en marineer ze 24u in een mengsel van sojasaus, een drupje azijn en BBQ kruiden. Dep de worteltjes goed droog en volg verder het recept voor de knakworst mummies vanaf het begin.
Grote stappen, snel klaar? Het inwikkelen van de mummies is nogal een priegelig werkje. In plaats van cocktailworstjes kun je ook grotere mummies van gewone knakworsten maken. Voor de klassieke worstjes in bladerdeeg snij je een plakje bladerdeeg in 9 gelijke vierkantjes waar je de worstjes naar keuze recht of juist schuin in rolt. Voor wat extra pit kun je het bladerdeeg voor het rollen besmeren met mosterd, of stop er een klein plakje kaas tussen. Ook lekker met wat sesam en/of nigellazaad erover!
Opmerkingen (0)