Kersttaart
Een prachtige naked cake met winterse smaken zoals pecan, cranberry en sinaasappel en een roomkaasglazuur om je vingers bij af te likken. Serveer ‘m als klapstuk bij het kerstdiner, de koffie, brunch of champagne: de keus is aan jou! We zijn heel erg benieuwd bij wie deze heerlijke taart tijdens feestdagen op tafel staat.
Wist je dat… je een taart makkelijker in nette lagen snijdt als deze een dag eerder is gebakken? Hele verse taarten kruimelen meer en scheuren sneller. Voor dit recept kun je de taart dus rustig een dagje eerder bakken. Verpak de taart dan wel in vershoudfolie om uitdrogen te voorkomen.
- Aantal porties: 12
- Bereidingstijd: 60 min. + 75 min. oventijd + 2 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: pannetje, beslagkom, mixer, spatel, bakpapier, 2 kleine springvormen van 18 cm ø, vershoudfolie, taartzaag (optioneel), dowel of plastic rietje (optioneel), taartplateau of plat bord, glaceermes of spatel
Bereidingswijze
Bereidingswijze cake
1. Verwarm de oven voor op 160º C (hetelucht). Zet alle ingrediënten klaar. Meng de bloem met het bakpoeder en zet tot gebruik apart.
2. Smelt de boter met de donkere basterdsuiker, rasp van de sinaasappel en het zout in een pannetje op laag vuur. Laat even afkoelen, schep in een kom en klop door met de mixer.
3. Klop de eieren een-voor-een door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop de karnemelk en 60 ml sinaasappelsap door het beslag.
4. Zeef de bloem boven de kom en klop dit kort maar zorgvuldig door het beslag. Spatel tot slot de pecannoten en cranberries door het beslag.
5. Bekleed de bodem van twee kleine springvormen (18-20 cm ø) met bakpapier en vet ze royaal in met boter. Verdeel het beslag over de twee springvormen.
6. Bak de taarten in 60-75 minuten goudbruin en gaar. De taarten zijn klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt. Laat de taarten 5 minuten afkoelen en verwijder daarna de vorm. Laat de taarten verder afkoelen op een rooster en verpak zonodig tot gebruik in vershoudfolie.
Tip: elke oven is anders, begin vanaf 50 minuten met testen en pas zonodig de temperatuur van de oven aan.
Bereidingswijze glazuur
1. Klop de boter met de mixer tot het luchtig en duidelijk lichter van kleur is. Voeg achtereenvolgens de roomkaas, vanille aroma en poedersuiker toe en klop dit goed door elkaar.
Assemblage
1. Snij de bovenkant van de taarten zonodig recht bij. Snij de taarten horizontaal doormidden, zodat je uiteindelijk vier even dikke plakken taart hebt. Dit gaat het makkelijkst met een taartzaag.
2. Kies de mooiste en stevigste plakken voor de onder- en bovenkant. Smeer een klodder glazuur op het taartplateau en leg hier de eerste plak taart op, met de gesneden kant naar boven. Bestrijk met een royale laag glazuur.
3. Leg de volgende plak taart er bovenop. Bestrijk weer met glazuur en ga zo verder met de volgende lagen. Eindig met een stevige plak taart en leg deze met de gesneden kant naar beneden (in het glazuur). Bestrijk nu de zijkanten van de taart royaal met glazuur (dit hoeft nog niet netjes). Zet de taart en de rest van het glazuur in de koelkast zodat het wat steviger kan worden.
4. Verstevig de taart door er een dowel of dik plastic rietje in het midden (van boven naar beneden) in te steken. Bestrijk de taart rondom nogmaals met glazuur en smeer dit glad af met behulp van een (glaceer)mes of schraper. Ze de taart tot gebruik in de koelkast.
5. Versier de taart naar wens! Wij gebruiken bijvoorbeeld gedroogde sinaasappel, rozemarijn en cranberries. Andere leuke ideeën zijn sprinkles in kerstkleuren, eetbare bloemen, kerstkoekjes of chocolaatjes, sinaassnippers of suikerparels.
Kerst tulband, taart glaasjes en andere variaties
Wij hebben de kersttaart dit keer gestyled als een gestapelde naked cake door het roomkaasglazuur redelijk dun aan te brengen. Je ziet de zijkant van de verschillende lagen dan door het glazuur heen. Je kunt het glazuur natuurlijk ook lekker dik aanbrengen en de zijkant van de taart glad afsmeren. Voor een meer rustieke look kun je het glazuur in verschillende richtingen uitsmeren met een glaceermes.
Je kunt deze taart ook in tulbandvorm bakken. Afhankelijk van de grootte van de vorm wordt de baktijd dan (veel) langer. Verhoog de temperatuur eventueel naar 180º C en test na 60-75 minuten met een cocktailprikker of de taart al gaar is. Giet het roomkaasglazuur over de afgekoelde tulband, geef het er los bij of serveer de taart zonder glazuur.
Kerstbuffet of grote groep met kleine hapjes? Deze taart is ook heerlijk in een glaasje: schep om-en-om wat taart en glazuur in een glaasje en versier het met een klein takje rozemarijn en een cranberry. Afhankelijk van de grootte van het glaasje kun je de taart verkruimelen of passende plakjes snijden.
Fijne feestdagen!
Opmerkingen (1)