Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Kerststol

5
(3)
Met dit basisrecept maak je zelf een traditionele kerststol. Klassiek gevuld met krenten en rozijnen of ga je voor een avontuurlijke versie?
45 min. + 1,5 uur opstijftijd + 40 min. oventijd
Kerststol

Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven door allerlei smaakmakers toe te voegen, zoals koek- en speculaaskruiden, pistachenoten, gedroogd fruit of sinaassnippers.

Met hetzelfde gemak maak je met dit recept twee kleinere stollen of mini stolletjes. Handig voor als niet iedereen van spijs houdt. Voor een vegan kerststol kun je het ei weglaten en de melk en boter vervangen door een plantaardige variant. Zo kun je alle kanten op met dit basisrecept voor kerststol!

  • Aantal porties: voor 1 grote, 2 kleine of 14 mini kerststollen
  • Bereidingstijd: 40 min + 90 minuten wachttijd + 45 minuten oventijd
  • Keukenbenodigdheden: Staande mixer met platte menghaak (optioneel), deegschraper, deegroller, bakplaat, bakpapier, bakkwastje

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar.

2. Giet heet water over de rozijnen en krenten en laat 15 minuten wellen. Giet af en dep ze goed droog met een schone theedoek

3. Roer de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom door elkaar. Klop in een ander kommetje het ei los met 150 ml melk en voeg dit toe aan de bloem.

4. Kneed in minimaal tien minuten tot een slap deeg wat schoon loskomt van de wand van de kom. Dit gaat het beste in een staande mixer met een platte menghaak. Voeg eventueel de rest van de melk toe als het deeg te stug is. Voeg, terwijl de mixer draait, de boter in kleine blokjes toe aan het deeg. Blijf kneden tot het deeg de boter volledig volledig heeft opgenomen en voeg dan pas het volgende blokje toe. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het 15 minuten staan.

5. Kiep het deeg op een schoon werkblad. Verdeel de krenten en rozijnen over het deeg. Snij het deeg in tweeën, bijvoorbeeld met een deegschraper, en leg de helften op elkaar. Herhaal dit een paar keer zodat de vulling gelijkmatig door het deeg verdeeld wordt.

6. Maak een bol van het deeg: Trek vanuit elke hoek een punt naar het midden en draai het deeg met behulp van een deegschraper om, zodat de punten onderop komen te liggen. Zet het deeg nu op spanning door het steeds een stukje over het werkblad in een draaiende beweging naar je toe te trekken, zodat er een mooie bol ontstaat. Verwijder krenten en rozijnen die uitsteken, want die verbranden anders tijdens het bakken (in de volgende stap kun je ze weer in het deeg stoppen). Dek de deegbol los af met vershoudfolie en laat 30 minuten rijzen op een tochtvrije plaats.

7. Kneed de amandelspijs even los en rol het tot een rol van +- 25 cm. Dus de uiteinden een beetje naar binnen zodat het een compacte rol wordt die in het midden wat dikker is. Bestuif het werkblad en de deegbol met een beetje bloem. Draai de deegbol met behulp van een deegschraper om zodat de bebloemde zijde onder ligt en rol het deeg uit tot een ovaal van 30 cm lang. Probeer om vooral aan de lange zijdes de luchtigheid in het deeg te houden. Leg de rol spijs in de lengte op het deeg, iets onder het midden.

8. Klap het deeg dubbel, over de rol spijs heen. Druk de randen rondom voorzichtig aan zodat de spijs goed ingestopt is. Leg de stol ondersteboven op een met bakpapier bekleedde bakplaat, dek weer losjes af en laat hem nog eens 45 minuten rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven voor op 180 graden hetelucht (of op 200 graden boven- en onderwarmte).

9. Bak de kerststol in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar. Draai de bakplaat eventueel halverwege om ervoor te zorgen dat de stol aan alle kanten bruin bakt. Bestrijk de stol meteen als hij uit de oven komt met een klontje boter. Hierdoor blijft de poedersuiker beter plakken. Bestuif de lauwwarme stol tot slot royaal met poedersuiker. Laat helemaal afkoelen voor het aansnijden.

Vegan kersstol, mini stolletjes en andere variaties

Voor een vegan kersstol kun je het ei weglaten en de melk en boter vervangen door een plantaardige variant. Controleer in dat geval wel even of er geen ei aan het spijs toegevoegd is.

Met hetzelfde gemak maak je met dit recept twee kleinere stollen of 14 mini stolletjes. Verdeel het deeg in dat geval in stap 6 in het gewenste aantal en bol ze afzonderlijk op. Ook qua vulling kun je er helemaal je eigen draai aangeven door allerlei smaakmakers toe te voegen, zoals koek- en speculaaskruiden, gedroogd fruit of sinaasappelsnippers

Traditiegetrouw zie je de kerststol meestal met poedersuiker, waarbij paasbrood nog weleens versierd wordt met amandelschaafsel en vaak extra luxe gevuld is. Slim trucje: De meeste bakkers gebruiker een speciaal soort poedersuiker waar extra zetmeel aan toegevoegd is zodat het niet smelt

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Ontbijt recepten, Dessert recepten en getagged met Tarwebloem, Rozijnen, Krenten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie