Italiaanse Maritozzi
Eén van de leukste dingen van op vakantie gaan is (als je het ons vraagt) het ontdekken van nieuwe smaken en lokale lekkernijen, zoals deze Italiaanse maritozzi. In Rome liggen de vitrines van veel bakkerijen vol met deze gezellige zoete broodjes, royaal gevuld met slagroom. De Romeinen eten graag een maritozzi als een snel ontbijt, staand aan een barretje met een kop koffie. Als ontbijt misschien iets te heftig, maar net zo lekker bij de koffie of thee in de middag als gebakje.
Het deeg is een Italiaanse brioche. Waar de Fransen blokje voor blokje roomboter aan de brioche toevoegen, gebruiken de Italianen hun eigen olijfolie om het deeg te verrijken. De sinaasappelzeste geeft het broodje de zomerse smaaknuance die ons weer even in Italië brengt. Boen de vrucht van tevoren goed schoon en rasp niet door tot het witte gedeelte van de schil, anders wordt de smaak bitter.
Tip: bestrijk de bolletjes zodra ze uit de oven komen met een simpele suikersiroop. Breng hiervoor gelijke delen suiker en water aan de kook, laat een minuutje doorkoken en zet dan het vuur uit. Hierdoor krijgen ze een mooie glans en blijven ze langer vers.
- Aantal personen: 8 personen
- Bereidingstijd: 40 minuten en 12 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: staande mixer met kneedhaak, vershoudfolie, bakpapier, bakplaat, bakkwastje, spuitzak en een (boter)mesje
Bereidingswijze
- Verhit de melk tot handwarm en meng dit met de gist en 50 gram van de bloem tot een papje. Laat dit voordeeg (de “lievitino”) een half uurtje staan. Het activeren van de gist is dankzij het gebruik van instant gist tegenwoordig niet meer nodig. Je kunt dus deze stap ook overslaan, maar het komt de ontwikkeling van het deeg ten goede.
- Meng de suiker, eieren, honing, vanille en sinaasappel- of citroenrasp door het voordeeg. Voeg daarna de bloem toe, kneed het deeg een paar minuten en voeg dan pas het zout toe. Voeg dan beetje bij beetje de olijfolie toe terwijl je het deeg kneed. Dit gaat het makkelijkste in een staande mixer met kneedhaak. Het duurt dan in totaal ongeveer 10 minuten tot het deeg soepel is. Voeg na die tijd eventueel een beetje extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Kneed het deeg nog een paar slagen door op de werkbank.
- Vorm een bal van het deeg. Doe een drupje olijfolie in een kom en wentel het deeg er doorheen, zodat het rondom met een beetje olie is bedekt. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur 1 tot 2 uur rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Nu kun je direct verdergaan met de volgende stap. Je kunt het deeg ook een nacht in de koelkast zetten, zodat je de maritozzi net als de Italianen bij het ontbijt kunt serveren.
- Verdeel het deeg in 8 porties van 60 tot 70 gram. Vorm van elk stuk deeg een strak bolletje. Leg de deegbolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met ingevet vershoudfolie en laat ze een uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 175º C (hetelucht). Klop een eierdooier los met een scheutje slagroom en bestrijk de deegbolletjes hier voorzichtig mee. Bak de maritozzi in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze eventueel met suikersiroop (zie tip bovenaan het recept) en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
- Klop de ijskoude slagroom stijf met 2 tl vanille extract, een paar eetlepels suiker en een zakje klopfix. Snijd de maritozzi iets naast het midden schuin door, maar net niet helemaal tot de bodem. Zorg dat je ze zo open kunt klappen om ruimte te maken voor lekker veel slagroom. Vul de maritozzi overdadig met de slagroom (dit gaat het makkelijkste door de slagroom in een spuitzak te doen). Smeer het teveel aan slagroom netjes af met een klein (boter)mesje zodat de slagroom en het broodje een doorlopend geheel vormen. Je kunt de maritozzi naar wens nog versieren met één of meer verschillende toppings, zoals gehakte pistachenootjes, geraspte chocolade, fruitpoeder, discodip of poedersuiker. Serveer de maritozzi vers met een goede kop koffie of thee erbij. Genieten maar!
Tip: verdeel de slagroom voor het kloppen over twee kommen en breng er eentje op smaak met een schepje cacao of oploskoffie voor een leuke variatie.
Opmerkingen (0)