Hoe kan je het beste taart invriezen?
Heb je net een heerlijke taart gebakken of gekocht, maar kun je hem niet in één keer opeten? Dan is het fijn dat je op de juiste manier de taart kan bewaren. Wij geven je tips hoe je verschillende soorten taarten kunt invriezen en bewaren. Of je nu een slagroomtaart hebt gemaakt of een hippe red velvet taart, met deze tips geniet je langer van je (zelfgemaakte)taart.
Algemene tips van taart invriezen
Invriezen van taarten is een slimme manier om versheid te behouden, voedselverspilling te verminderen en te zorgen dat de smaak blijft. Volg deze basisregels om de kwaliteit van je taart te behouden:
- Laat je taart helemaal afkoelen voor je hem invriest.
- Bij een grote taart is het belangrijk om het in kleiner stukjes te snijden, dit is makkelijker te ontdooien wanneer je hem eruit wil halen.
- Wikkel je taart goed in plasticfolie om uitdroging te voorkomen.
- Wikkel daarna de taart stevig in aluminiumfolie om hem extra te beschermen.
- Gebruik een stevige doos of container om beschadiging te voorkomen.
- Vergeet niet te labelen met datum en soort taart.
Wanneer je deze basic steps volgt, blijven de meeste taarten 1-3 maanden goed in de vriezer (LET OP: dit kan verschillen per taart).
Populaire taarten Invriezen
Monchou taart invriezen: Ga je een monchou taart invriezen? Let dan extra goed op vanwege de romige vulling. Zet de taart eerst een paar uur in de koelkast om op te stijven. Daarna kun je hem inpakken in plastic folie en in een luchtdichte bak doen.
Slagroom taart invriezen: Een slagroom taart invriezen kan lastig zijn, maar met de juiste methode lukt het. Zet de taart eerst een uur in de vriezer zonder verpakking, zodat hij licht bevroren is. Wikkel de taart vervolgens in plasticfolie en daarna in aluminiumfolie. Plaats de ingepakte taart in een stevige doos om de decoraties te beschermen. Zo blijft de slagroomtaart enkele maanden goed in de vriezer, terwijl smaak en textuur behouden blijven.
LET OP: Ontdooi slagroomtaarten altijd in de koelkast om te voorkomen dat de slagroom smelt.
Red velvet taart invriezen: Red velvet taart invriezen? Dan moet je goed opletten welke topping erop zit. Heb je cream cheese frosting gebruikt, volg dan de stappen voor monchou taart. Bij botercrème kun je de algemene tips van taart invriezen gebruiken. Indien je de taart gekocht hebt, moet je kijken welke topping erop zit, dit kan je vinden bij de beschrijving op de verpakking.
Hazelnootschuimtaart invriezen: Na het volledig laten afkoelen van de taart, plaats je deze op een stuk karton voor extra stabiliteit. Wikkel de taart voorzichtig in plasticfolie, samen met het karton, zonder te veel druk uit te oefenen om de delicate structuur te behouden. Vervolgens plaats je de ingepakte taart in een grote, stevige doos om de structuur verder te beschermen. Voor de beste kwaliteit adviseren we om de taart maximaal één maand in de vriezer te bewaren.
Taart bewaren in koelkast
Niet alle taarten hoeven in de vriezer. Je kunt taarten ook in de koelkast bewaren, maar dan zijn ze doorgaans minder lang houdbaar en kan de smaak sneller achteruitgaan. Bewaar jij ze toch liever in de koelkast dan hebben wij een paar goede tips.
Biscuit taart bewaren: Een biscuittaart zonder vulling of glazuur kun je het beste in een luchtdichte bak op kamertemperatuur bewaren, waar hij 2 tot 3 dagen vers blijft. Voor taarten met vulling of glazuur is de koelkast een betere optie, waar ze tot 3-4 dagen lekker blijven.
Zelfgemaakte taart bewaren: Bij zelfgemaakte taarten is het belangrijk welke ingrediënten je hebt gebruikt. Zie hieronder verschillende taarten met advies.
- Fruitige taarten: 1-2 dagen op kamertemperatuur, tot 5 dagen in de koelkast
- Taarten met room: altijd in de koelkast, maximaal 3 dagen.
- Droge taarten (zoals biscuit): 3-4 dagen in een luchtdichte bak op kamertemperatuur.
Alternatieve methodes voor het invriezen van taarten
Het kan voorkomen dat je geen speciale bakjes of dozen thuis hebt liggen. Je staat dan voor een grotere uitdaging om op de juiste manier de taarten in te vriezen, maar hiervoor hebben wij oplossingen.
Taart invriezen zonder doos: Geen geschikte doos bij de hand om je taart in te vriezen? Geen probleem! Wikkel je taart eerst in een dubbele laag plastic folie voor bescherming tegen uitdroging. Vervolgens omwikkel je hem stevig met aluminiumfolie voor extra isolatie. Leg ten slotte de ingepakte taart plat in de vriezer. Zo blijft je taart vers en klaar om te genieten wanneer je maar wilt!
Appeltaart invriezen in aluminiumfolie: Appeltaart kan je ook invriezen met aluminiumfolie. Nadat je hem volledig hebt laten afkoelen, wikkel je de taart strak in plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Daarna omhul je hem met een dubbele laag aluminiumfolie voor extra bescherming. Vervolgens leg je de taart voorzichtig in de vriezer, bij voorkeur op een vlakke ondergrond. Zo blijft de appeltaart vers en smakelijk voor wanneer je er weer zin in hebt!
Zit je taart nu in de vriezer en heb jij zin in het maken van een nieuwe taart? Dan is het leuk om te kijken bij De Notenshop waar je de leukste producten hebt om een heerlijke taart te maken.
Opmerkingen (0)