Havermelk
Zelf havermelk maken is in een mum van tijd gepiept. Anders dan bij notenmelk hoef je haver niet eerst te weken. De smaak is vrij neutraal, daarom voegen wij graag een snufje zout, vanille en een beetje natuurlijke zoetstof zoals agave-, ahornsiroop of honing toe. Onderaan het recept vind je nog een aantal heerlijke variaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte fruitmelk of chocolade-havermelk?
De havermelk is in een schone fles in de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. Lekker om gewoon te drinken, of gebruik de havermelk als vervanging van gewone melk in (bak)recepten zoals pannenkoeken. Van de overgebleven pulp kun je haverkoekjes of crackers maken.
Let op: Plantaardige alternatieven voor melk uit de supermarkt bevatten (verplicht) toegevoegde vitamines die ook in koemelk voorkomen, zoals vitamine B2, B12 en calcium. Zelfgemaakte havermelk bevat deze vitamines niet en is daarom geen vervanging van melk voor kinderen.
- Aantal porties: 750 ml
- Bereidingstijd: 10 min.
- Keukenbenodigdheden: fles, keukenmachine, schone doek of fijne zeef en een vergiet
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine.
3. Blend op hoog vermogen in 30 tot 40 seconden glad. Proef en breng eventueel nog wat verder op smaak, bijvoorbeeld met ½ tl vanille extract. Mix niet te lang, anders wordt de havermelk te warm en daardoor slijmerig.
4. Zet een vergiet in een kom, leg er een vochtige schone doek overheen (een hydrofiel is perfect) en giet de havermelk hier doorheen. Knijp de doek niet uit, maar laat de zwaartekracht het werk doen.
5. Zeef de havermelk bij voorkeur twee keer.
6. Giet de havermelk in een brandschone fles en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Fruitmelk, glutenvrije havermelk en andere variaties
Aan dit basisrecept voor havermelk kun je natuurlijke smaakmakers toevoegen. Voeg bijvoorbeeld cacao en wat extra zoetstof toe voor een lekkere chocolademelk of mix er een gevriesdroogd fruitpoeder doorheen voor een kleurrijke zelfgemaakte fruitmelk. In plaats van agave-, ahornsiroop of honing is een zachte dadel ook een lekkere en natuurlijke zoetstof.
Voeg voor een extra romige havermelk die goed gemengd blijft ⅓ tl xanthaangom toe. Voor opschuimbare havermelk kun je een handje geweekte ongebrande cashewnoten en kokosvlokken een nachtje laten weken en daarna zo fijn mogelijk blenden in de keukenmachine voordat je de haver toevoegt. Eventueel kun je de havervlokken eerst een uurtje roosteren op 140º C. Dit zorgt ervoor dat de havermelk minder slijmerig wordt wanneer het verhit wordt.
Wil je glutenvrije havermelk maken? Check dan altijd even de verpakking van de havervlokken. Haver is in principe glutenvrij, maar het kan per merk verschillen of de haver volledig glutenvrij verpakt is. Dit is vooral bij een glutenallergie relevant.
Opmerkingen (0)