Hartjes jamkoekjes
Leuk voor Valentijnsdag of Moederdag, of gewoon zomaar. Twee heerlijke zachte koekjes met amandelmeel met daartussen een laagje frisse jam. Uit de helft van de koekjes wordt voor het bakken een hartje gestoken waardoor je de vulling ziet zitten.
Door te spelen met de vorm en vulling zet je dit basisrecept zo naar je eigen hand. Van abrikozenjam tot chocoladepasta, de keuze is aan jou! Met dit fijne basisrecept maak je deze hartjes jamkoekjes vanaf nu zelf.
Voor dit recept heb je geen keukenmachine nodig. Het vullen van de koekjes is ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen.
- Aantal porties: 24 dubbele koekjes
- Bereidingstijd: 30 min. + 60 min. wachttijd + 15 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: garde (optioneel), Linzer koekjes uitsteker of ronde koekjes uitsteker van 5 cm ø en kleine hartjes uitsteker, bakpapier, 2 bakplaten en zeefje
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe bloem, amandelmeel, poedersuiker en zout in een kom en meng met een garde of vork door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg.
3. Voeg de eidooiers en eventuele smaakmakers zoals vanille of citroenrasp toe (zie variaties) en kneed met de hand kort tot een samenhangend deeg.
4. Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg minimaal 30 minuten (tot een nacht) koel weg.
5. Bestuif het werkblad, het deeg en de deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte. Doop de koekjes uitsteker tussendoor steeds in een bakje met bloem en steek koekjes uit het deeg. De helft met hartje, de helft zonder. Leg de koekjes per soort met voldoende tussenruimte op twee met bakpapier beklede bakplaten. Zet tot gebruik koel weg.
6. Verwarm de oven voor op 170º C (hetelucht). Bak de koekjes 15 minuten in het midden van de oven tot ze net goudbruin beginnen te kleuren. Laat helemaal afkoelen. De baktijd van de koekjes met hartje is iets korter, haal die een paar minuten eerder uit de oven.
7. Roer de jam los. Schep op de onderkant van de koekjes zonder hartje een halve theelepel jam. Leg de koekjes met het hartje er bovenop en druk licht aan, zodat de jam het hartje vult.
8. Bestuif de koekjes voor het serveren met een zeefje licht met poedersuiker.
Tip: Laat de koekjes na het vullen eerst een uurtje horizontaal liggen voor je ze in de koektrommel doet, dan kan de jam beter intrekken en glijden de koekjes niet van elkaar af.
Sandwich koekjes met chocoladepasta, kerstkoekjes en andere variaties
Met dit basisrecept kun je alle kanten op. Zo kun je extra smaakmakers aan het deeg toevoegen, zoals 1 tl vanille extract, ¼ tl kaneel en/of rasp van een halve citroen. Door het amandelmeel worden deze hartjes jamkoekjes wat knapperiger en het geeft extra smaak, maar je kunt het ook vervangen door gewone bloem.
Kom je een eitje tekort? Met één eidooier gaat het ook prima, of gebruik een heel ei in plaats van twee dooiers. In plaats van roomboter kun je ook een blok margarine gebruiken, de smaak wordt dan wel minder rijk.
Voor deze hartjes jamkoekjes is het leuk om een roodkleurige jam te gebruiken. Abrikozenjam of chocoladepasta is ook heerlijk als vulling, bijvoorbeeld met een sterretje in het midden voor de feestdagen. Als je geen koekjes uitsteker hebt kun je ook glas en een appelboor of achterkant van een spuitmondje gebruiken om rondjes uit het deeg te steken. Of steek uit alle koekjes een rond gat, bestrooi met amandelschaafsel en bak zo de lekkerste kerstkransjes!
Opmerkingen (0)