Gnocchi

Zoals bij de meeste Italiaanse recepten zijn de ingrediënten eenvoudig, het proces handmatig en de uitkomst geweldig. Zo ook voor zelfgemaakte gnocchi, waarbij aardappel en bloem de basis voor het deeg vormen. In de meeste Italiaanse keukens zul je een speciaal plankje vinden om gnocchi mee te maken, maar met een gewone vork kan het ook prima.
Tip: Voor gnocchi gebruik je het beste gewone, grote aardappels. Kies in ieder geval een soort die niet vastkokend is. En het klinkt misschien gek, maar de beste gnocchi maak je van wat oudere (maar nog niet uitgelopen) aardappelen, omdat er bij drogere aardappelen minder bloem nodig is.
- Aantal porties: 6 personen
- Bereidingstijd: 90 minuten
- Wachttijd: 15 minuten
- Keukenbenodigdheden: kookpan, vergiet, pureeknijper of zeef, deegschraper, gnocchiplankje of vork, schuimspaan, koekenpan
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar.

2. Was de aardappelen en boen ze goed schoon, maar schil of snij ze niet. Kook de aardappelen in gezouten water in 15-25 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van de grootte. Zet het vuur uit en giet de aardappelen af. Laat de aardappelen met het deksel op de pan 10 minuten droog stomen.

3. Wrijf de schil van de warme aardappelen zodra ze genoeg afgekoeld zijn om vast te pakken. Druk de aardappelen door een zeef of pureeknijper.

4. Verdeel de bloem en het zout over de aardappelen en vouw het door elkaar heen met behulp van een deegschraper. Klop het ei los, voeg toe aan het aardappel-bloemmengsel en kneed kort maar zorgvuldig tot een zacht, luchtig en niet-plakkerig deeg. Snij een stuk van het deeg en rol het tot een streng van 1,5 - 2 cm dik.

5. Snij de deegstreng in stukjes van 2 - 3 cm lang. Vorm gnocchi van de stukjes deeg door ze met je duim over een bebloemd gnocchiplankje of de tanden van een vork te rollen.

6. Laat de gnocchi 15 minuten drogen. Zet een flinke pan met kokend water en zout op en kook de gnocchi in 2 - 3 minuten gaar. De gnocchi is klaar als ze boven komen drijven.

7. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit het water en schep ze direct in een koekenpan met warme tomatensaus of pesto. Lekker met vers geraspte Parmezaanse kaas. Je kunt de gnocchi ook krokant bakken in een koekenpan met (salie) boter.

Gnocchi invriezen, bieten gnocchi en andere varianties
In plaats van de klassieke versie met aardappel kun je ook andere groente gebruiken om gnocchi te maken, zoals zoete aardappel of bietjes. Om zo min mogelijk vocht (en zoveel mogelijk smaak) aan het deeg toe te voegen kun je de groente het beste gaar poffen of roosteren in de oven. Een restje zuurdesemstarter of ricotta voegt extra smaak toe aan het deeg. Het ei in het recept zorgt ervoor dat de gnocchi goed zijn vorm behoudt tijdens het koken. Wil je graag gnocchi zonder ei maken? Gebruik dan minder bloem en laat de gnocchi langer drogen voordat je ze kookt.
Opmerkingen (0)