Glutenvrije galette met stoofpeertjes
Stoofpeertjes over van het kerstdiner? Maak er dit makkelijke en toch indrukwekkend uitziende lunchgerecht mee voor de volgende dag!
20 min. + 30 min. baktijd + 30 min. wachttijd
Bij taart en quiche denk je al snel aan ingewikkelde dingen en toestanden die veel werk en voorbereiding vragen. De Fransen hadden hier het perfect antwoord op in de vorm van een galette. Een heerlijk rustiek uitziende taart die je hartig of zoet kunt vullen. Ik heb deze keer gekozen voor een hartige vulling met stoofpeertjes, gerookte amandelen, rucola en geitenkaas of gebruik een vegan witte kaas.
- Aantal porties: 2-4
- Bereidingstijd: 20 min. + 30 min. oventijd + 30 min. wachttijd.
- Keukenbenodigdheden: Grote kom, snijplank, mes, deegroller, bakplaat bekleed met bakpapier, kwastje, weegschaal en vershoudfolie.
Bereidingswijze
- Begin met het maken van het deeg, meng hiervoor alle droge ingrediënten in een grote kom.
- Snijd de boter in blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten.
- Wrijf met je vingers erdoorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Het is prima als je nog stukjes boter ziet.
- Voeg de 2 lepels water toe en kneed alles samen tot een deegbal.
- Verpak in wat vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de stoofpeertjes in dunne plakjes.
- Rol het deeg uit op een stuk bakpapier tot rondje met een doorsnee van 30-35cm. Het hoeft niet perfect rond te zijn, een galette mag een heerlijke rustieke uitstraling hebben.
- Bestrooi het midden met de eetlepel tapioca en verdeel hierover de plakjes stoofpeer. Laat een rand van 2-3 cm vrij aan de buitenkant.
- Vouw nu de buitenkant naar binnen toe. Doe dit voorzichtig, want het deeg is erg brokkelig. Dit komt natuurlijk door het ontbreken van de gluten. Ik vond dit het makkelijkste te doen door het deeg te vouwen met behulp van het bakpapier. Til de randen voorzichtig op, vouw over de peertjes heen en trek dan het bakpapier er weer af.
- Leg de galette op een bakplaat.
- Bestrijk de randen eventueel met een losgeklopt ei of een mix van 2 eetlepels plantaardige melk met 1 eetlepel agave/maple syrup. Dit geeft wat extra glans eraan.
- Bak de galette in 30-40min mooi goudbruin.
- Het deeg zal harder worden tijdens het afkoelen.
- Serveer lauwwarm afgetopt met de rucola, geitenkaas, amandelen en eventueel wat balsamico.
Opmerkingen (0)