Gevulde eieren
Het hoogtepunt van elk feestje! Onofficieel cultureel erfgoed en als je het ons vraagt is geen kringverjaardag, Kerst- of Paasbrunch compleet zonder zelfgemaakte gevulde eitjes.
Tip: Wil je de gevulde eieren meenemen naar een feestje? Volg het recept tot en met stap 4, en neem de halve eieren en de vulling (in een spuitzak) apart van elkaar mee. Zo zijn ze een stuk makkelijker te vervoeren en hoef je ze ter plaatse alleen nog maar te vullen. Wil je de eieren een dag van tevoren voorbereiden, bewaar de halve eiwitten dan in een bak met water en de vulling in een spuitzak (beide in de koelkast).
- Aantal porties: voor 8 personen
- Bereidingstijd: 20 min. + 8 min kooktijd
- Keukenbenodigdheden: pan, koksmes, theelepel, vork, spuitzak en eventueel een gekarteld spuitmondje
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Zet een ruime pan met kokend water op het vuur. Leg de eieren met behulp van een lepel voorzichtig in het water en breng het water weer aan de kook. Kook de eieren in 8 minuten hard.
3. Giet de eieren af en leg ze in een kom met koud water. Pel de afgekoelde eieren en halveer ze over de lengte met behulp van een groot mes. Wip de dooiers met een lepeltje voorzichtig uit de halve eieren.
4. Prak de dooiers met de mayonaise en overige smaakmakers helemaal fijn en smeuïg. Proef en breng zo nodig nog wat verder op smaak. De vulling mag aan de zoute kant zijn.
5. Doe de vulling in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Spuit in elk half ei een mooie toef vulling (of gebruik twee theelepels om de vulling in de halve eieren te scheppen). Maak af met een snufje paprikapoeder, verse kruiden of een luxe topping.
Eiersalade, gevulde eieren met gerookte zalm en andere variaties
De klassieke vulling met kerrie is natuurlijk heerlijk, maar je kunt het ook weglaten of vervangen door een subtielere smaak zoals paprikapoeder, of juist een pittige variatie zoals wasabi. Voor een light-versie kun je de helft van de mayonaise vervangen door yoghurt. Voor extra luxe gevulde eieren kun je kiezen voor een feestelijke topping. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, truffel, kleine blokjes uitgebakken spek of zelfs (imitatie) kaviaar.
Daarnaast kun je de eieren zelf op een natuurlijke manier een kleurtje geven. Bijvoorbeeld door de gepelde eieren na het koken 30 minuten in een bak met bietensap te leggen. Voor Halloween kun je de gevulde eieren met een plakje olijf op een spinnetje of ogen laten lijken. Extra griezelig wanneer je de schil na het koken een beetje kneust en de eieren een paar uur in een badje met rode kool legt, waardoor er een patroon van aderen op de eieren ontstaat. Voor een groene vulling kun je de dooiers met een bosje peterselie in de keukenmachine doen.
En we kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar blijven er toch gevulde eieren over na een feestje? Snij ze in kleine stukjes en schep even om voor een heerlijke zelfgemaakte eiersalade!
Opmerkingen (0)