Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Eierkoeken

3.8
(5)
De eierkoek: geliefd, bescheiden en toch zo veelzijdig!
20 min. + 10 min. oventijd
Eierkoeken

Eierkoeken zijn platte cake-achtige koeken. Zoals de naam al zegt bevatten ze in verhouding veel ei, wat ze lekker luchtig maakt. Het is een echte klassieker uit de Nederlandse bakkerij en heel leuk om eens zelf te maken.

Zo’n zelfgemaakte eierkoek heeft eigenlijk niets meer nodig, maar leent zich ook uitstekend als canvas voor allerlei lekkers. Stapel bijvoorbeeld eens twee eierkoeken op elkaar: heerlijk met een dikke laag chocoladepasta of clotted cream en vers fruit of lemon curd ertussen. Beleg de eierkoek als een klein taartje of ga voor een klassieke topping van boter en suiker. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Eierkoeken zijn lekker snel klaar en ook leuk om te versieren. Dit recept is daarom ook geschikt om met kinderen te maken (tip voor een regenachtige vakantiedag!).

  • Aantal: 8 - 10 stuks
  • Bereidingstijd: 20 min. + 10 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer of garde, oliebollentang (optioneel), bakmatje of bakpapier, bakplaat, deegschraper (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 190º C (boven- en onderwarmte).
Ingrediënten

2. Klop de eieren met de suiker in een kom in minimaal 5 minuten tot een stug schuim dat licht van kleur is. Dit gaat het beste met een staande mixer met platte klopper (bischopshaak), maar met een garde gaat het ook.

mengsel

3. Zeef bakpoeder, bloem en zout door elkaar en meng dit kort maar zorgvuldig door het ei-suikermengsel. Optioneel: zet het beslag tot gebruik in de koelkast.

Mengsel

4. Zet de oliebollentang klaar in een glas water. Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier. Schep met behulp van de oliebollentang of twee lepels gelijke porties van het beslag met voldoende tussenruimte op de bakplaat.

Eierkoeken in de oven

5. Bak de eierkoeken in 10-12 minuten tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. Laat ze afkoelen op de bakplaat en steek de eierkoeken daarna met behulp van een deegschraper los. Vers het allerlekkerst!

Eierkoeken

Eierkoeken met spelt, gevulde eierkoeken en andere variaties

In de bakkerij worden eierkoeken met bakammonium in plaats van bakpoeder gemaakt. Bakammonium zorgt ervoor dat de eierkoeken meer opzij in plaats van omhoog rijzen. In dit recept gebruiken we bakpoeder, omdat dit makkelijker verkrijgbaar is. Je kunt het vervangen door eenzelfde hoeveelheid bakammonium (misschien heeft de lokale bakker het). Zet het beslag in dat geval minimaal 24 uur koel weg om het bakammonium te activeren. Bak de eierkoeken op 230º C en laat de eierkoeken volledig afkoelen voor je ze eventueel verpakt zodat de geur van het bakammonium helemaal vervlogen is.

Een “standaard” eierkoek weegt ongeveer 50 gram, maar je kunt ze natuurlijk net zo groot of klein maken als je wilt. Mini’s of juist reuze eierkoeken, de keuze is aan jou! Je kunt de witte basterdsuiker in dit recept vervangen door gewone kristalsuiker. De eierkoeken blijven dan iets lichter van kleur. Voor spelt-eierkoeken vervang je de bloem door speltbloem, of probeer eens amandelmeel voor glutenvrije eierkoeken. Rasp van een verse citroen is een veel gebruikte toevoeging aan het beslag voor eierkoeken. Een theelepel vanille extract haalt de smaak ook omhoog. Je kunt ook andere vullingen zoals stukjes chocolade, speltvlokken of gewelde rozijnen over de eierkoeken verdelen voordat ze de oven in gaan.

Zo’n zelfgemaakte eierkoek heeft eigenlijk niets meer nodig, maar leent zich ook uitstekend als canvas voor allerlei lekkers. Stapel bijvoorbeeld eens twee eierkoeken op elkaar: heerlijk met een dikke laag chocoladepasta of clotted cream met jam, vers fruit of lemon curd ertussen. Beleg de eierkoek als een klein taartje of ga voor een klassieke topping van boter en suiker. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dit bericht is geplaatst in Tussendoortjes recepten, Snacks recepten, Bakrecepten en getagged met Bakpoeder, Suiker, Zout

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie