Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt
95% van 100
9.5 / 10
Toon alle reviews

Eclairs

0
(0)
Zelfgemaakte eclairs zijn het allerlekkerst en bovendien heel leuk om te versieren! Lekker met room en een laagje chocolade.
30 min. + 25 min. oventijd
Eclairs


Ze zien er misschien chique uit, maar een eclair is eigenlijk niets meer of minder dan een grote langwerpige soes voorzien van chocolade ganache. Je kunt ze vullen met banketbakkersroom of vers geklopte slagroom en naar hartelust decoreren.

Het is een ideale traktatie voor op een feestje, omdat je eclairs makkelijk uit de hand eet en ze niet kruimelen. Bovendien zijn eclairs goed voor te bereiden, omdat je ze van tevoren kunt bakken. We adviseren wel om ze op de dag zelf te vullen, zodat de eclairs niet te zacht worden door de romige vulling.

Tip: Eclairs opspuiten en bakken gaat het beste op een bakplaat met een (siliconen) bakmatje.

  • Aantal porties: 9 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Wachttijd: 30 minuten
  • Oventijd: 25 minuten
  • Keukenbenodigdheden: steelpan, houten lepel, bakspatel, zeefje, bakplaat, bakmatje, spuitzak met Frans spuitmondje van 16 mm

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht).

2. Breng boter, water, melk en een snufje zout in een steelpannetje aan de kook.

3. Voeg alle bloem in één keer toe en roer goed door met een garde of houten lepel. Blijf roeren en laat de bloem een paar minuten garen. Zet het vuur uit.

4. Laat het deeg goed afkoelen voordat je de eieren erbij doet. Om dit proces te versnellen kun je het deeg uit de pan in een kom doen. Voeg de eieren één-voor-één toe. Roer steeds goed door met een houten lepel, voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.

5. Doe het deeg met behulp van een spatel in een spuitzak met een Frans spuitmondje. Bekleed een bakplaat met een bakmatje. Spuit eclairs met een lengte van minimaal 10 centimeter. Omdat de eclairs in het midden meer uit zullen zetten tijdens het bakken, krijg je de mooiste eclairs wanneer je het begin en eind iets dikker opspuit dan het midden. De opgespoten vorm lijkt dan een beetje op een hondenbot. Bestuif de eclairs voor het bakken met een dun laagje poedersuiker.

6. Bak de eclairs onder het midden van de oven in 25-30 minuten diepbruin en gaar. De baktijd is afhankelijk van de grootte. Laat de eclairs rustig afkoelen, het liefst met de ovendeur eerst op een kiertje.

7. Snij de afgekoelde eclairs in de lengte doormidden of vul ze met behulp van een spuitzak naar wens met banketbakkersroom of slagroom met slagroomversteviger. Doop de bovenkant van de eclairs in gesmolten chocoladeglazuur of ganache.

Eclairs opspuiten, thema eclairs en andere variaties

Als je het opspuiten lastig vindt, bekijk dan vooral eerst een paar filmpjes. Het is niet moeilijk, maar vergt wel even wat handigheid, vooral om de opgespoten eclair los te krijgen van de spuitzak. Eigenlijk spuit je een “S” vorm (met hele kleine krulletjes) naar jezelf toe. Bij het begin spuit je eerst van jezelf af en daarna naar jezelf toe voor het middenstuk en bij het einde precies andersom. Het begin ligt daarmee op het bakmatje onder het deeg en het uiteinde juist aan de bovenkant. Het deeg komt los van de spuitzak door bij het laatste stukje een korte, abrupte beweging met de pols te maken. Eventueel kun je de eclair ook gewoon in een rechte lijn opspuiten en het einde losknippen met een schaar.

Door witte chocolade ganache te gebruiken en deze kleuren kun je de eclairs makkelijk aanpassen aan verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan oranje eclairs voor Koningsdag of lichtblauwe eclairs met donkere spikkels voor Pasen. Gebruik altijd een kleurstof die geschikt is voor vette massa voor het kleuren van chocolade. Je kunt ook kant en klaar glazuur en gehakte nootjes of sprinkles gebruiken om de eclairs mee te versieren.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Bakrecepten en getagged met Chocolade, Poedersuiker, Roompoeder

Opmerkingen (0)

Gebruikte ingrediënten
Callebaut Chocolade Druppels Melk
Callebaut
Waardering:
97% of 100

Vanaf 9,95

Callebaut Chocolade Druppels Melk
Callebaut Chocolade Druppels Melk
500 gram zak
Info
De voorraad wordt opgehaald
9,95
 19,90/kg
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
19,95
 19,95/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
178,95
 17,90/kg
Callebaut Chocolade Druppels Puur 54%
Callebaut
Waardering:
97% of 100

Vanaf 9,95

Chocolade Druppels Puur 54,5%
Callebaut Chocolade Druppels Puur 54%
500 gram zak
Info
De voorraad wordt opgehaald
9,95
 19,90/kg
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
20,95
 20,95/kg
10000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
182,95
 18,30/kg
Roompoeder (gele room)
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 2,95

Roompoeder voor gele room
Roompoeder (gele room)
400 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,95
 7,38/kg
20000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
105,00
 5,25/kg
Poedersuiker
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 2,45

Poedersuiker
Poedersuiker
500 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,45
 4,90/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
82,95
 3,32/kg
Zeezout Fijn
De Notenshop
Waardering:
93% of 100

Vanaf 1,25

Fijn zeezout
Zeezout Fijn
500 gram
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,25
 2,50/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
34,95
 1,40/kg