Dulce de Leche
Dulce de Leche betekent vrij vertaald “zoet van melk”. Het is een zachte karamel gemaakt van gezoete gecondenseerde melk en met name in Zuid Amerika erg populair. Gebruik het bijvoorbeeld als vulling voor (banoffee) taart, (alfajores) koekjes of bonbons, maak er ijs van of top er een dessert mee af.
In vergelijking met klassieke Franse karamel is Dulce de Leche eenvoudig te bereiden. Je hebt er met name geduld voor nodig. Wanneer je de Dulce de Leche zoals in dit recept in een gesloten blik bereid is het wel belangrijk dat het blikje ten alle tijden ruim onder water staat, anders kan de druk in het blik te hoog oplopen. Controleer elk half uur of er nog genoeg water in de pan zit en vul het zonodig bij met kokend water.
- Aantal porties: 1 blik
- Bereidingstijd: 3 uur + 1 uur wachttijd.
- Keukenbenodigdheden: Pan met deksel, keukentang
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Controleer of het blik gecondenseerde melk nergens beschadigd is en zet het, zonder te openen, in een ruime pan. Giet er zoveel koud water op dat het blik ruim onder water staat. Je kunt meerdere blikken tegelijk bereiden.
2. Breng het water rustig tegen de kook aan en kook het blik gecondenseerde melk zo’n 2,5 uur met het deksel los op de pan. Het is belangrijk dat het blikje ten alle tijden onder water staat, anders kan de druk in het blik te hoog oplopen. Controleer elk half uur of het blik nog ruim onder water staat en vul de pan zonodig bij met kokend water.
3. Zet na 2,5 uur het vuur uit, maar laat het blik nog dicht en rustig afkoelen in het water. Gebruik een keukentang om het blik uit het water te halen. De inhoud is nu veranderd in Dulce de Leche. Zet naar wens in de koelkast om de Dulce de Leche te laten opstijven en gebruik naar wens, bijvoorbeeld als vulling voor een taart of koekjes of als topping over een dessert.
Vegan Dulce de Leche, Dulce de Leche uit de snelkookpan en andere variaties
In dit recept gaan we uit van een kooktijd van 2,5 uur voor een perfect stroperige Dulce de Leche. Je kunt de Dulce de Leche 30 minuten korter koken voor een lichtere, meer vloeibare siroop, perfect om ijs mee te maken. Of kook de Dulce de Leche maximaal 30 minuten langer voor een stevigere textuur die meer uitgesproken van smaak is, praktisch om bijvoorbeeld macarons mee te vullen. Kook de Dulce de Leche niet te lang, dan wordt de textuur puddingachtig. De kooktijd gaat in als het water tegen de kook aan is (er verschijnen kleine belletjes in het water).
Van een blik gezoete gecondenseerde haver- of kokosmelk kun je vegan Dulce de Leche maken. Je kunt de Dulce de Leche ook bereiden in een snelkookpan of in de oven. Bij bereiding in een snelkookpan is de bereidingstijd een stuk korter, ga uit van 30 minuten op de hoge stand voor 1 blik en zorg er hier ook voor dat het blik ruim onder water staat. Voor bereiding in de oven doe je de inhoud van het blik in een ovenschaal die je afdekt met aluminiumfolie en in een waterbad zet. De bereidingstijd is ongeveer hetzelfde als in de gewone pan, ga uit van 2 uur op 180º C (hetelucht) en controleer af en toe de kleur.
Opmerkingen (0)