Curd
Als het gaat om curds is de citroen variant toch wel echt de klassieker & daardoor een goede basis om te leren. Vervang de citroen door een andere citrusvrucht en je kan eindeloos curds maken! Let er alleen wel op om de suiker naar smaak aan te passen gezien een sinaasappel niet zo zuur is als een citroen.
Het is heerlijk op pavlova, scones, door je yoghurt of zo op een lepel recht uit de pot. Dit recept is echter een basis die je zeker wilt kennen!
- Aantal porties: 1 grote jampot
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Keukenbenodigdheden: fornuis, steelpan, garde, zeef, staafmixer en weegschaal
Bereidingswijze
1. Doe je citroenrasp bij je suiker en wrijf dit door elkaar met je vingers, zo laten de oliën van de citroenschil hun smaak af aan de suiker en krijg je een extra citroen smaak.
2. Voeg al je ingrediënten (behalve de boter) toe aan een steelpan en mix met een garde door elkaar.
3. Zet de pan op een middelhoog vuur en blijf constant roeren met een spatel, zorg ervoor dat de bodem niet aanbrandt.
4. Wanneer de curd begint in te dikken, zet je het vuur zachter en laat je het 5 minuten (terwijl je roert) rustig sudderen. De curd is dik genoeg wanneer je op de achterkant van een lepel een streep door de curd kan trekken, zonder dat deze doorloopt.
5. Haal de curd door een zeef.
6. Voeg daarna je boter toe en meng dit door je curd met een staafmixer. Dit zorgt ervoor dat de boter met je curd emulsifeert en zo een extra romige curd maakt. Dit is optioneel, echter geeft het een hele mooie afgeronde smaak aan je curd. Geen staafmixer? Meng dan gewoon de boter door je curd heen tot alles gesmolten en opgenomen is.
Opmerkingen (0)