Citroentaart
Simpel om te maken en toch bijzonder, deze citroentaart is heerlijk fris van smaak en bevat hele plakjes citroen!
30 min.
Een citroentaart met hele plakjes? Jazeker! Voor dit bijzondere taartje gebruiken we de citroen in zijn geheel. Een dag van tevoren snijd je de citroen in dunne plakjes. Dit gaat samen met de suiker en een snufje zout in een pot. Schud de pot af en toe en je zult zien dat het citroensap een waanzinnige siroop vormt met de suiker. Als het tijd is om te bakken, hoef je alleen nog maar twee geklutste eitjes toe te voegen. Dat is de hele vulling!
De bodem van dit frisse citroentaartje is het klassieke Franse zanddeeg (pâte sablée) met poedersuiker en amandelmeel. Je kunt deze citroentaart met hele plakjes citroen in een grote bakring maken of bijvoorbeeld in een lage metalen quichevorm.
Tip: van het overgebleven deeg bak je heerlijke koekjes!
- Aantal porties: 6 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 16 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: glazen pot met deksel, vershoudfolie, deegroller en een metalen quichevorm of bakring 18-21 cm
Bereidingswijze
- Boen de citroen goed schoon en snijd hem met een scherp mes in dunne plakjes. Doe de citroen samen met de suiker en het zout voor de vulling in een pot. Laat de pot in ieder geval een nacht staan en schud af en toe om. Doe dit tot alle suiker opgelost is en er een doorzichtige siroop is ontstaan.
- Je kunt nu het deeg maken. Doe de bloem samen met het poedersuiker, het amandelmeel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Snijd de boter in blokjes en wrijf dit door de droge ingrediënten, zodat er een fijn en kruimelig deeg ontstaat. Voeg eventueel een eetlepel melk toe als het deeg te droog is. Kneed kort door tot een soepel en samenhangend deeg. Vorm een plak van het deeg en verpak het in vershoudfolie. Leg het tot gebruik (minimaal 30 minuten) in de koelkast.
- Vet de bakvorm licht in met bakspray of een beetje olie/boter. Kneed het deeg heel kort door. Bestuif het deeg, het werkblad en de deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een egale lap en bekleed de bakvorm. Als je een losse bakring gebruikt en het deeg erg zacht is, rol het dan uit op een bakpapier. Steek vervolgens met de bakring de bodem uit. De rand bekleed je dan met een losse reep deeg. Prik de bodem op enkele plaatsen in met een vork. Snijd de rand netjes bij en zet de bakvorm 30 min. in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de vorm beter behouden blijft tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
- Bak de bodem van de taart eerst 10-12 min. tot de rand net begint te kleuren. Een blinde steunvulling is niet nodig. Klop ondertussen de eieren los in een kommetje en voeg ze toe aan de citroen in de pot. Schud goed door elkaar.
- Haal de bodem uit de oven. Verdeel de plakjes citroen over de bodem (leg de mooiste plakjes bovenop) en giet de rest van de vulling er overheen. Misschien houd je maar een klein beetje vulling over. De vulling zal tijdens het bakken niet veel rijzen, maar het is raadzaam om er niet té veel vulling in te doen. Het taartje wordt namelijk ook nog in de oven gezet.
- Zet de citroentaart terug in de oven (onder het midden) en bak nog eens 20-25 min. goudbruin en gaar. Laat helemaal afkoelen voor het aansnijden, zodat de vulling kan opstijven. Je kunt de plakjes citroen met schil en al eten. Heerlijk met een grote kop Earl Grey thee of een glaasje bubbels!
Opmerkingen (0)