Chocolademousse
Een heerlijke afsluiter van een feestelijk diner met zelfgemaakte chocolademousse. Zonder poespas is de chocolademousse al heerlijk, maar je kunt er ook makkelijk andere smaken aan toevoegen door er bijvoorbeeld een scheutje likeur door te doen of de chocolademousse te versieren met lekkere toppings.
In dit basisrecept gaan we uit van pure chocolade en een rijke mousse op basis van eierdooiers, slagroom en opgeklopt eiwit. Je kunt de slagroom ook weglaten voor een extra pure chocoladesmaak. En als je juist op zoek bent naar een recept waarin je overgebleven eiwitten kunt opmaken, dan kun je de eidooiers in dit recept gewoon weglaten (klop de suiker in dat geval door de slagroom).
Tip: Door het gebruik van rauwe eieren is dit recept niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een verminderde weerstand. Vervang de eieren eventueel door 120 gram gepasteuriseerd eiwit.
- Aantal porties: 4 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 4 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: mixer of garde, steelpannetje, hittebestendige kom, spatel, kom en vershoudfolie
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Breng een steelpannetje met water aan de kook en hang hier een hittebestendige kom met de chocolade in. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water net niet raakt. Verwarm de chocolade op deze manier (au bain-marie), roer af en toe door totdat alle chocolade gesmolten is.
3. Splits de eieren. Klop de suiker met de eidooiers tot de suiker is opgelost en het duidelijk lichter van kleur is.
4. Klop de slagroom op, maar net niet helemaal stijf. Dit maakt het makkelijk om de geklopte slagroom straks door de overige ingrediënten te spatelen.
5. Maak een ruime kom en de gardes vetvrij door ze in te wrijven met wat citroensap of om te spoelen met kokend water. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in de schone kom stijf.
6. Spatel eerst het mengsel van ei en suiker mengsel door de gesmolten chocolade. Meng er dan de geklopte slagroom doorheen. Spatel als laatste de stijfgeklopte eiwitten er in twee delen voorzichtig doorheen.
7. Verdeel de chocolademousse over losse glaasjes of één schaal. Dek af met een deksel of vershoudfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Serveer de slagroom naar wens met een lepel opgeklopte slagroom en wat geraspte chocola.
Witte chocolademousse, chocolademousse met koffie en andere variaties
Met dit basisrecept voor chocolademousse maak je met hetzelfde gemak allerlei variaties. In plaats van pure chocolademousse kun je ook melkchocolade- of witte chocolademousse maken. Voeg in dat geval een beetje extra chocolade toe om er zeker van te zijn dat de chocolademousse stevig genoeg wordt. Voor een lactosevrije variant kun je pure chocolade zonder zuivel en een plantaardige slagroom gebruiken. Voor een volledig vegan chocolademousse kun je aquafaba opkloppen en daar gesmolten vegan chocolade doorheen spatelen (laat de slagroom en eieren weg).
Je kunt ook extra smaakmakers toevoegen. Zo zorgt een beetje oploskoffie door de slagroom voor een lekkere mokkasmaak, of voeg een scheutje likeur toe aan de slagroom na het opkloppen. Ook qua topping kun je variëren, bijvoorbeeld door de chocolademousse af te maken met nootjes, gekonfijte sinaasappel, (gezouten) karamel of koekkruimels.
Opmerkingen (0)