Chocolade koeken zonder koemelk en gluten
Wie kent ze niet: bokkenpootjes! Bokkenpootjes zijn toch wel 1 van mijn favoriete koekjes. Dat komt door de amandelkoekjes, daar ben ik gewoon gek op. En daarnaast zijn ze heel eenvoudig glutenvrij te maken. Dit recept is geen recept voor klassieke bokkenpootjes, maar een ronde variatie daarop. Bokkenpootjes worden gemaakt van amandelmeel en een klein beetje bloem. De bloem is prima te vervangen door glutenvrij meel. Daarom maak je bokkenpootjes dus makkelijk glutenvrij.
Bokkenpootjes bestaan uit 2 knapperige langwerpig amandelkoeken met daartussen een zachte crème vulling. Ik gaf de bokkenpootjes een twist door cacao toe te voegen en ze rond te maken. Zijn het dan nog wel ‘pootjes’ kan je je afvragen? Het idee blijft in ieder geval hetzelfde.. een knapperig chocolade koekje met een goede chocolade crème vulling.
De koeken zijn glutenvrij en koemelkvrij.
Suggesties
Heb je toch zin in de klassieke bokkenpootjes? Laat dan de cacaopoeder weg en spuit de koekjes in staafjes van 7 cm. Dip de koekjes aan beide kanten in de chocolade.
De koekjes kan je ook vullen met chocolade ganache (niet koemelkvrij). Het recept van ganache vind je onderaan.
- Aantal porties: voor 10 koekjes
- Bereidingstijd: 60 minuten en afkoelen
- Keukenbenodigdheden: Spuitzak met rond glad spuitmondje (of knip een puntje van de spuitzak), bakpapier
Bereidingswijze koekjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden;
- Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf;
- Roer in een kom het amandelmeel, glutenvrij meel en cacaopoeder door elkaar;
- Voeg 1/3e van het meel toe aan de stijfgeklopte eiwitten. Roer voorzichtig door. Voeg weer 1/3e van het meel toe en roer door. Voeg het laatste deel van het meel toe en roer door.
- Doe het beslag in een spuitzak met rond glad spuitmondje;
- Bedek een bakplaat met bakpapier;
- Spuit op het bakpapier 20 ronde amandel koekjes met een diameter van ongeveer 4 cm. Om 20 gelijke koekjes te krijgen, kan je 20 cirkels trekken op het bakpapier. Gebruik daar de bovenkant van een glas voor;
- Wrijf het amandelschaafsel tussen je vingers wat fijner en verdeel over de koeken;
- Bak de koekjes in 18 minuten gaar. Let op dat de randen niet te donker worden;
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen;
- Maak de vulling. Maak de chocolade crème door de boter, poedersuiker, cacaopoeder en water te mengen tot een egale romige crème;
- Doe de crème in een spuitzak met rond glad spuitmondje;
- Spuit toefjes op 10 koekjes;
- Leg de andere 10 koekjes op de crème;
- Maak de chocolade topping: smelt de chocolade en kokosolie au bain-marie;
- Versier de koeken.
Bereidingswijze ganache (optioneel)
Let op: niet vrij van koemelk
- Doe de chocolade druppels in een kom;
- Verwarm de slagroom in een steelpan tot aan het kookpunt en schenk over de chocolade;
- Roer door tot de chocolade gesmolten is;
- Laat de ganache uitharden in de koelkast. Het moet nog wel smeerbaar zijn;
- Smeer de ganache op een koek en duw daar een andere koek op.
Opmerkingen (6)
Dank voor je reactie! De slagroom die in de ganache zit is een optie en wordt benoemd als suggestie als je het anders zou willen, dus niet verplicht, dit wordt ook in het recept vermeldt! Dit geldt ook voor de chocoladedruppels (wit en melk). De titel van het recept verwijst naar de vulling die is gemaakt van plantaardige boter, poedersuiker, cacaopoeder en water.
Groetjes, De Notenshop