Cheesecake
Een krokante bodem gemaakt van havervlokken, amandelmeel, kokosolie, dadels en een warm accent van kaneel. Gevolgd door een luchtige vulling van vanille en een tussenlaag van moerbeien voor een verrassende twist! Als toplaag heb ik gekozen voor sappige handpeertjes, ingekookt met specerijen, een schijfje sinaasappel en dadels.
Wil jij ook zo’n feestje op jouw ontbijtbord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!
- Aantal porties: 1 cheesecake
- Keukenbenodigdheden: Ronde springvorm, bakpapier, staafmixer of keukenmachine, beslagkom
De bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
- Pulseer de dadels tot een kleverige massa met een staafmixer of keukenmachine. Doe vervolgens de ingrediënten voor de bodem in de beslagkom, behalve de pecannoten en het zout.
- Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
- Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
- Breek de pecannoten om ze vervolgens samen met het zout over de bodem te verspreiden.
- De bodem mag nu 15 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.
De vulling:
- Doe de kwark, soja yoghurt of de Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
Gebruik je agar agar?
Verwarm de agar agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
- Voeg de gelatine of de agar agar toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
- Je kunt nu de helft van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Verspreid vervolgens de moerbeien langs de randen van de bakvorm als een ware grachtengordel. Wat een vrolijk feestje!
- Giet vervolgens de andere helft van het kwarkmengsel over de stralende moerbeien heen.
- Zet het Pareltje weer in de koelkast zodat je verder kunt gaan met de toplaag!
De perenlaag
- Snijd de peren in stukken en verwijder het klokhuis (je kunt gerust de schil meekoken, geen probleem). Laat de peren zachtjes pruttelen in een pannetje met een laagje water, de Medjoul dadels, sinaasappel en overige specerijen. Roer het mengsel goed door zodat het niet aan zal koken. Bereid de gelatine of agar agar zoals ik eerder heb omschreven en voeg dit toe aan het peren geleitje.
- Haal het stukje sinaasappel uit de pan en pureer het mengsel in de pan vervolgens met een staafmixer. Check ondertussen de smaak van het geheel, is het te zuur? Voeg dan wat zoetmiddel of sap toe. Speel met de smaken, specerijen en mogelijkheden!
- Verspreid het mengsel in een draaiende beweging over de taart en roer er eventueel nog even doorheen met de achterkant van een theelepel voor een Kunstig effect!
De Swirl:
- Pulseer een Medjoul dadel met de cacao en een klein scheutje water met een staafmixer zodat er een stroperige massa ontstaat. Drapeer deze vervolgens met een draaiende over de taart. Wauw, wat een prachtig effect! Wil je een lichte kleur Swirl? Voeg dan in plaats van een scheutje water een scheutje plantaardige melk toe.
- Verdeel met een lepel de stroperige massa in een draaiende beweging over de taart door het goddelijke goedje van de lepel af te laten glijden. Wauw! Wat een plaatje!
- Zet de cheesecake in de koelkast zodat deze kan opstijven. Het proces van opstijven heeft even tijd nodig. Al met al is het absoluut de moeite waard!
Geniet ervan, genieten eerste klas!
Opmerkingen (0)