Broodkrans met tomatentapenade
Een heerlijke broodkrans met de lekkerste pesto rosso! Ideaal voor bij de borrel of als voorgerecht.
15 min. + 25 min. oventijd
Deze indrukwekkende broodkrans zet je in een handomdraai in elkaar en mag niet ontbreken op een feestelijk gedekte tafel. Heerlijk als borrelbrood met wat roomboter, roomkaas of hummus. Ben je dit jaar met een kleiner gezelschap tijdens de feestdagen? Maak dan eenvoudig een kleinere krans of ga voor coronaproof mini kransjes!
- Aantal personen: 4-6 personen
- Bereidingstijd: 15 min. + 25 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: Keukenmachine, pizzasnijder of mes, bakplaat
Bereidingswijze tomatentapenade
- Doe de gedroogde tomaten met de balsamico azijn in een kommetje en voeg zoveel water toe dat de tomaten net onder staan.
- Zet 1,5 - 2 minuten in de magnetron op vol vermogen.
- Laat een paar minuten afkoelen in het vocht, giet af en dep de tomaten droog.
- Doe de tomaten met de knoflook, gerookte amandelen en een flinke scheut olijfolie in de keukenmachine en mix tot een grove tomatentapenade. Breng op smaak met wat Italiaanse kruiden en peper (extra zout toevoegen is niet nodig, de tomaten en amandelen zijn al lekker zout van zichzelf).
- Voeg nog wat olijfolie toe en mix tot een smeerbare tapenade (er mogen nog stukjes in zitten).
Bereidingswijze broodkrans
- Verwarm de oven voor op 200º C.
- Rol de deeglap uit en verdeel de tomatentapenade gelijkmatig over de lap.
- Rol de lap over de lengte naar je toe tot een lange rol.
- Druk de naad goed vast en leg de rol met de naad naar beneden op het bakpapier.
- Snij de rol over de lengte in twee strengen, maar laat aan één kant de uiteindes een centimeter aan elkaar zitten. Dit wordt het beginpunt en de bovenkant van de krans.
Vlechten
- Klap de twee deegstrengen een kwartslag naar buiten zodat de binnenkant (waar je als het goed is meerdere laagjes met pesto ziet) boven komt te liggen.
- Leg nu telkens de linker deegstreng over de rechter heen, terwijl je steeds een beetje aan de strengen trekt om ze wat uit te rekken.
- Draai de strengen tijdens het vlechten zo dat de pesto laagjes steeds naar boven komen te liggen.
- Vlecht zo ver mogelijk door en leg het gevlochten uiteinde dan bij het de beginpunt van de vlecht, zodat een krans ontstaat.
- Snij nu ook de vastgelaten centimeter van het beginpunt door en verbind de uiteinden met elkaar, zodat de krans doorloopt.
- Druk dit goed aan en stop de uiteinden waar mogelijk een beetje weg onder de krans.
- Maak de pesto laagjes extra zichtbaar door de randjes nog wat naar buiten te drukken.
- Bak de broodkrans op een bakplaat in de oven in 23-28 minuten goudbruin. Serveer warm of lauwwarm bij de borrel, soep of voorgerecht.
Opmerkingen (0)